»Majhne stvari, ki so naredile žensko vredno greha«

Razstavljene predmete je predstavila njena lastnica Brigita Koren iz Lendave, članica Društva zbirateljev Pomurja »Lindva« v prostorih Nove ljubljanske banke v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 2. oktober 2015 ob 16:23
Majhne stvari, ki so naredile žensko vredno greha

Majhne stvari, ki so naredile žensko vredno greha

Phallus - keltski bronasti obesek v obliki moškega spolnega uda v erekciji, je edini predmet na razstavi "majhnih stvari, ki so naredile žensko vredno greha", ki so ga nosili moški. Vendar so jim ga poklanjale keltinje in sicer svojim izbrancem in so skozi to dejanje tudi izražale vsa pričakovanja, ki so jih imela do njih. Seveda se je to dogajalo v antičnih časih okrog leta 200 - 40 pred našim štetjem. Razstavljeni obesek je bil najden v Prekmurju in je nekako sramežljivo skrit pred vsem ostalim bogastvom, ki ga predstavljajo razstavljeni ženski predmeti.

Otvoritev razstave je bila v četrtek v prostorih Nove ljubljanske banke v Ljutomeru in bo na ogled vse do 05.11.2015. Razstavljene predmete je pred večinoma ženskim občinstvom predstavila njena lastnica Brigita Koren iz Lendave, članica Društva zbirateljev Pomurja "Lindva", ki je skupaj z NLB d.d. organizator razstave. Kot je povedala v predstavitvi je to le del obsežne zbirke iz katerega je naredila izbor predmetov od bronaste dobe pa vse do sredine 20. stoletja. Med zanimivostmi najdemo damske pištole iz 18. in 19. stoletja, pipe in cigaretnik za žene iz kamenine "morske pene", z zlatimi in srebrnimi obrobami iz 19. stoletja, različen nakit, torbice, šatulje, parfumernice, pahljače ... vse do spodnjega perila.

Kot je povedala v uvodu vodja podružnice NLB v Ljutomeru, Marija Štesl, želijo na ta način predstaviti prostor banke v prijaznejši in zanimivejši luči, kjer ne bo vse potekalo le okoli financ temveč bodo stranke lahko spoznavale še druge vrednote, ki bogatijo življenje in na katere smo že nekoliko pozabili ali jih pa zanemarili. In pričujoča razstava bogati prav ta prostor družabnega življenja.


Več v Kultura in izobraževanje