Na Petanjcih glas mladosti proti vojni

Ameriška češnja, vrtnici Prešeren in Trubar ter nagrajeni šolarji

Filip Matko, sobota, 10. oktober 2015 ob 20:11
Glas mladosti proti vojni

Glas mladosti proti vojni

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih se je 9. oktobra, od 11. ure naprej dogajalo, kar smo že pred dnevi napovedali na spletnih straneh »Prlekija«.

V severnem delu spominskega vrta je Nuša Kerševan, kot predsednica društva »Zeleni prstan« v Ljubljani v imenu društva zasadila sadiko ameriške češnje (Prunus Serotina), kajti himna vrta na Petanjcih je pesem partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha »Bosa pojdiva, dekle, obsorej«. Prihodnje leto bodo v imenu Vrta spominov in tovarištva ob Dnevu zemlje (22. april) zasadili drevo ob Poti spominov in tovarištva (Ob žici) v Ljubljani. Ob saditvi drevesa so bili prisotni tudi akademik dr. Anton Vratuša Vran, akademik prof. dr. Matjaž Kmecl ter pisatelj in dramatik Tone Partljič.

Saditvi drevesa je sledila v osrednjem delu vrta saditev dveh avtohtonih slovenskih vrtnic, »Prešeren« in »Trubar«, ki ju je vzgojil ter Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih podaril žlahtnitelj akademik prof. dr. Matjaž Kmecl. Ob tem je zapel Mladinski pevski zbor Mavrica Osnovne šole Tišina pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič.

Vrhunec petkovega srečanja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih se je pričel ob 12. uri. To je bil slovesni zaključek literarnega natečaja »Nikoli več vojne«, ki sta ga v šolskem letu 2014/2015 skupaj razpisala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (s sedežem na Petanjcih) in Zavod RS za šolstvo Območna enota Murska Sobota. Natečaja se je udeležilo 13 pomurskih osnovnih šol (DOŠ Prosenjakovci, OŠ I Murska Sobota, OŠ Bakovci, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Bogojina, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, OŠ Grad, OŠ Križevci, OŠ Mala Nedelja, OŠ Radenci, OŠ Sveti Jurij v Občini Rogašovci, OŠ Šalovci in OŠ Tišina) s 33 prispevki ter šest pomurskih srednjih šol (Dvojezična srednja šola Lendava, Ekonomska šola Murska Sobota, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Murska Sobota, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) z 11 prispevki.

Slavnostni govornik je bil pisatelj in dramatik Tone Partljič, v kulturnem programu pa so sodelovali učenke in učenci Osnovne šole Tišina (Živa Buzeti in Anamarija Forjan) in Osnovne šole Radenci (Eva Pešti, Jaka Ajlec in Taja Berič) ter kot pevka gimnazijka Maruša Mujdrica in interpretatorka Manja Slavinec, dijakinja SŠGT Radenci .

Zahvalo vsem je izrekla vodja Zavoda RS za šolstvo območne enote Murska Sobota Irena Kumer, ob njej pa sta priznanja in zahvale nagrajencem in njihovim mentorjem podeljevala še pisatelj Tone Partljič in predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger. Priznanja in zahvale so prejeli: učenka Ajra Šišernik z OŠ Mala Nedelja in njen mentor Robert Lang, učenka Evelina Gomboc z OŠ Grad in njena mentorica Marija Štesl, učenec Žiga Mekiš Recek z OŠ Sveti Jurij (Občina Rogašovci) in njegov mentor Nino Gumilar, učenec Jaka Ajlec z OŠ Radenci in njegova mentorica Lea Žiško, učenka Urška Filipič z OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in njena mentorica Karmen Rauter, dijakinja Lea Žižek z Dvojezične srednje šole Lendava in njena mentorica mag. Gabriela Zver, dijakinji Nina Grah in Vanja Zadravec s Srednje zdravstvene šole Murska Sobota in njuna mentorica Judita Kalamar, dijakinja Iva Drvarič z Gimnazije Murska Sobota in njena mentorica Danica Muhič ter dijakinja Manja Slavinec s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci in njena mentorica Zdenka Jelenovac.


Več v Kultura in izobraževanje