Škofjeloški rokodelci razstavljajo v Veržeju

V Veržeju so rokodelci iz Gorenjske Pomurcem prikazali kanček rokodelskih umetnosti, ki nastajajo izpod pridnih rok rokodelcev

Jože Žerdin, ponedeljek, 12. oktober 2015 ob 18:48
Jesenska rokodelska razstava

Jesenska rokodelska razstava

Center domače in umetnostne obrti Veržej, ki deluje v sklopu Zavoda Marianum Veržej je v povezavi z Rokodelskim centrom domače in umetnostne obrti Škofja Loka v Puščenjakovi dvorani Rokodelskega centra Veržej pripravil jesensko rokodelsko razstavo rokodelcev iz Gorenjske, ki ima dolgo in bogato tradicijo. V Veržeju so rokodelci iz Gorenjske Pomurcem prikazali kanček rokodelskih umetnosti, ki nastajajo izpod pridnih rok rokodelcev.

V Škofji Loki in njeni okolici je rokodelstvo bilo že od nekdaj razvito, tako na podeželju, kot v mestih, kjer so večinoma živeli trgovci in rokodelci. Od srede 15. stoletja je škofjeloško območje na gospodarskem, kulturnem in socialnem področju življenja, močno zaznamovalo cehovstvo. Rokodelstvo in obrt sta pripomogla, da je Škofja Loka že v srednjem veku postala upravno in obrtniško-trgovsko središče celotnega loškega ozemlja, hkrati pa eno najrazvitejših mest v slovenskem prostoru. Danes vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sedanjostjo predstavlja Rokodelski center domače in umetnostne obrti Škofja Loka. Rokodelce je zaznamovalo in povezalo rokodelstvo in cehovstvo. Tam je bilo še mlinarstvo, čevljarstvo, kovaštvo, platnarstvo, barvarstvo, glavnikarstvo, pletarstvo in železarstvo. Danes dediščino rokodelskih cehov, nadaljujejo mojstri rokodelci, ki so nosilec žive kulturne dediščine srednjeveških časov. Veržejske vitrine so bogate na ogled in so vredne ogleda škofjeloških rokodelcev.


Več v Kultura in izobraževanje