Zaradi obilnega deževja zalite kleti in ceste, sprožajo se tudi plazovi

V petek naj bi dež prehodno povsod ponehal

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2015 ob 19:01
Globetka

Globetka

Zaradi močnega dežja, ki je državo zajelo že v začetku tedna, v nekaterih delih reke in potoki poplavljalo, sprožajo pa se tudi zemeljski plazovi. Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja voda predvsem zastaja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov.

Po podatkih uprave RS za zaščito in reševanje je v sredo ob 8.43 v Ivanjkovcih meteorna voda ogrožala gostinski objekt, ker voda ni odtekala zaradi zamašenega odtočnega jaška. Gasilci PGD Ivanjkovci so odtočni jašek odmašili in iz kletnih prostorov izčrpali vodo. Ob 16.13 je v naselju Dragovič meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grabšinski breg so iz kleti izčrpali okoli 30 kubičnih metrov vode.

Ob 16.19 je poplavilo del cestišča na Kidričevi ulici v Ljutomeru, ob 17.02 se je na cesti Vinski vrh–Jeruzalem zamašil propust pod cesto, voda je tekla po cesti in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu so propust očistili. Ob 18.00 so gasilci PGD Cezanjevci v Cezanjevcih očistili zamašene obcestne prepuste.

V sredo, ob 14.11 je začela plaziti zemlja v Vratjem vrhu v občini Apače. Na kraj dogodka so odšli gasilci iz PGD Podgorje iz Apaške doline, kateri so položili folijo na površini okoli 30 kvadratnih metrov na razmočeno zemljišče. Obveščen je bil poveljnik CZ Apače. Plaz, kateri ne ogroža stanovanjskega objekta, bodo do nadaljnjega opazovali.  Ob 15.14 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta na Gibini. Posredovali so gasilci PGD Razkrižje in izčrpali okoli 3 kubične metre vode.

Ob 15.16 je meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta v Ulici Slavka Ostrca v Ljutomeru. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer in izčrpali okoli 13 kubičnih metrov vode. Ob 15.53 je v naselju Grabonoš meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Grabonoš in Selišči-Kupetinci. Ob 18.09 pa je zaradi zamešenega obcestnega prepusta v Stogovcih, meteorna voda poplavila cestišče. Posredovali so gasilci PGD Podgorje in odmašili obcestni prepust.

Že v torek, ob 15.23 sta se pod mostom Sejanskega potoka v Trgovišču, zagozdila drevo in panj, ki so ju odstranili gasilci PGD Trgovišče. Ob 17.52 pa so v Hermancih, gasilci PGD Miklavž pri Ormožu očistili odtočno cev za meteorne vode ob stanovanjski hiši in preprečili poplavljanje objekta. Ob 18.51 je v kraju Runeč, voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Vodo so izčrpali gasilci PGD Ključarovci, ob 21.33 pa so gasilci iz PGD Radomerje odstranili podrto drevo s cestišča pri Radomerju.

V petek, ob 8.55 je v Zdravstvenem domu Sveti Jurij ob Ščavnici meteorna voda zalila kletne prostore. Posredovali so gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so izčrpali okoli 60 kubičnih metrov vode, ob 9.32 pa je v Forminu, podtalna voda zalila samostojno klet. Posredovali so gasilci PGD Formin, ki so izčrpali okrog sedem kubičnih metrov vode.

Ob 14.58 so na Opekarniški cesti v Ormožu gasilci PGD Ormož in Loperšice črpali meteorno iz poplavljenega podvoza v izgradnji. Gasilci so izčrpali 200 kubičnih metrov vode in očistili 50 metrov ceste. Ob 16.12 pa se je v Malem Brebrovniku sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Hardek in Ivanjkovci, ki so postavili merilne točke.

Na širšem območju Slovenije se do noči na petek pričakuje obsežne padavine z dolgotrajnejšimi nalivi in nevihtami. Ponoči bo dež prehodno povsod ponehal, proti jutru pa bo na zahodu znova pričelo rahlo deževati. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13 stopinj C. V petek  bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in v bližini morja tudi posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 stopinj C.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. V ponedeljek bo sprva oblačno s padavinami, popoldne se bo delno zjasnilo.

Reka Ščavnica je v četrtek zvečer naraščala in je v Pristavi bila pri višini 260 cm, v petek pa višina postopoma upada.


Več v Narava