Svečana predaja gasilnika za najmlajše slušatelje in obiskovalce učne točke v MCP

Mladim je novo gasilsko pridobitev predal v uporabo slovenska gasilska legenda Stanislav Hunjadi

Jože Žerdin, nedelja, 18. oktober 2015 ob 09:57
Predaja gasilnika v MCP

Predaja gasilnika v MCP

Ob tednu otroka in v mesecu požarne varnosti je v učni točki Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku pri Ljutomeru v soboto, 10. oktobra, potekala svečana predaja gasilnika z vodo in zračno peno, katerega jim je predal Mladinski svet Ljutomer – projekt lista mladih. Novo gasilsko pridobitev so na svečan način predali najmlajšim slušateljem in obiskovalcem njihove učne točke, ki deluje v okviru Mladinskega centra Prlekije.

Tudi na področju dejavnosti socialnega podjetništva veljavna zakonodaja dovoljuje med drugimi aktivnostmi, tudi na področju gašenja in reševanja. Ravno zaradi tega so se v Mladinskem centru Prlekije odločili, da med najmlajšimi vzbudijo zainteresiranost za tovrstna angažiranja in s tem še dodatno požarno varnostno delovanje. V učni točki se bodo lahko odslej najmlajši brezplačno usposabljali na področju različnih izobraževanj ter usposabljanj. Ta dejavnost bo samo predstavljala še dodatno pomoč gasilskim društvom, zaposleni v Mladinskem centru Prlekije, pa bodo v bodoče morali obvladati tudi to poučevanje ter najmlajšim nuditi vso pomoč pri usposabljanju.

V mladinskem svetu Ljutomer – projekt lista mladih so uspeli Mladinskemu centru Prlekije omogočiti nabavo povsem novega gasilnika z vodo in zračno peno. Najmlajšim je vse to predal v uporabo Stanko Hunjadi, ki ga v Ljutomeru kličejo Striček. Je dobitnik najvišjega gasilskega priznanja Matevža Haceta. V gasilske vrste je stopil leta 1957, z izobraževanjem si je pridobil čin višjega gasilskega častnika. Za njim je vrsto tečajev specialnosti za radijske zveze, nevarne snovi, tehnično reševanje, strojnik, sodnik gasilsko športnih disciplin in predavatelj. V gasilski organizaciji je opravljal pomembne funkcije na nivoju Gasilske zveze Ljutomer, kot v pomurski gasilski regiji. Udeležil se je plenumov Gasilske zveze Slovenije. Opravljal je funkcijo predsednika in poveljnika PGD Ljutomer, 27 let je bil poveljnik Gasilske zveze Ljutomer, 15 let njen tajnik, 27 let pa je bil član občinskega štaba Civilne zaščite občine Ljutomer, zadolžen za požarno varnost.

Bil je pobudnik in organizator za tabor Mladih gasilce, ki vsako let poteka v Bodislavcih pri Mali Nedelji. Kot predavatelj inštruktor je ves čas skrbel za izobraževanje gasilcev. Za svoje delo je dobil najvišja gasilska priznanja, kot tudi priznanje Civilne zaščite. Ljutomerski gasilci so mu podelili naziv častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer.

Gasilec – sedaj gasilski veteran Stanko Hunjadi je rad med mladimi gasilci, kajti z njimi se dobro počuti. To so spoznali tudi mladi na Spodnjem Kamenščaku, ko jim je v dar predal gasilnik z vodo in zračno peno. Mladi, ki so se udeležili svečane predaje, so novo učno pridobitev tudi neposredno preizkusili. Tako so v Mladinskem centru Prlekije zaokrožili teden otroka in mesec požarne varnosti.

Ob koncu so si še ogledali poučno TV reportažo: Požar v MCP-ju.


Več v Kultura in izobraževanje