Iz Središča ob Dravi z vlakom in avtobusi vozijo prebežnike, nekaj so jih pospremili peš

V Slovenijo je v ponedeljek vstopilo že okrog 5.000 prebežnikov, na vstop pa še jih čaka okrog 2.000

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. oktober 2015 ob 19:33
Prebežnike so prepeljali tudi z avtobusi

Prebežnike so prepeljali tudi z avtobusi

V Slovenijo je v ponedeljek vstopilo že okrog 5.000 prebežnikov, na poti pa bi naj bil še en vlak, tako da bo številka verjetno presegla 6.000. Na vstop na mejah pa še jih čaka okrog 2.000. Hrvaška je že zgodaj zjutraj v Slovenijo poslala vlak, kljub obvestilu, da Slovenija ne bo sprejemela prebežnikov, saj so vsi nastanitveni centri bili polni.

Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki so preprečevali nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo. V državo so jih spuščali postopoma.

Policisti so v sprejemnem centru v Središču ob Dravi zjutraj v Republiko Slovenijo sprejeli 150 prebežnikov, predvsem ženske, otroke in druge osebe, ki so bile potrebne pomoči. Okoli 8. ure, je policija sprejela še 350 prebežnikov.

Okoli 14.30 je iz Središča ob Dravi do nastanitvenega centra Šentilj vlak odpeljal vseh 450 prebežnikov, ki so bili dopoldan registrirani v sprejemnem centru Središče ob Dravi. Zraven teh tujcev so v popoldanskem času v nastanitvenem centru Šentilj sprejeli še 315 prebežnikov, ki so jih s 5 avtobusi pripeljali iz območja PU Murska Sobota in 80 prebežnikov, ki so jih z dvema avtobusoma pripeljali iz Dobovca (PU Celje). Na poti proti nastanitvenemu centru Šentilj je z enim avtobusom še 53 prebežnikov iz Brežic.

Avstrijski varnostni organi so v ponedeljek na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 819 prebežnikov. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj več kot 1.800 oseb.

V sprejemnem centru Središče ob Dravi še poteka registracija okoli 400 prebežnikov
V večernih urah so avstrijski varnostni organi na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli dodatnih 500 prebežnikov. Skupno so tako danes avstrijski varnostni organi sprejeli 1319 oseb. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj okoli 1388 oseb.

V sprejemnem centru Središče ob Dravi še vedno poteka registracija okoli 400 prebežnikov. Dodatno so na mejnem prehodu Središče ob Dravi v večernih urah sprejeli dodatnih 120 prebežnikov, ki so jih z dvema avtobusoma odpeljali v sprejemni center Gruškovje. Tam se v tem trenutku skupno nahaja 340 oseb.

Na mejnem prehodu Središče ob Dravi bodo še nocoj sprejeli še dodatnih 330 prebežnikov, ki jih bodo predvidoma prepeljali v nastanitveni center v Gornji Radgoni.

Nekateri preko njiv; zakurili so si tudi ogenj
O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
Popoldan so na mejnem prehodu Središče ob Dravi od hrvaških varnostnih organov sprejeli 200 prebežnikov, ki so jih s štirimi avtobusi prepeljali na registracijo v sprejemni center Gruškovje, dodatnih okoli 400 pa so jih od mejnega prehoda peš pospremili do sprejemnega centra Središče ob Dravi. Trenutno potekajo postopki registracije teh oseb. Nekateri so mejo prečkali preko njiv, kjer so jih ustavili policisti, na zeleni meji pa so patruljirali tudi policisti na konjih. Na hrvaški strani, kjer so prebežniki čakali na prehod meje, so si zasilno uredili streho nad glavo, saj je cel dan deževalo, zakurili pa so tudi ogenj, kjer so se greli. Na mejnem prehodu je izjavo podal tudi predstavnik Civilne zaščite, kar je v spodnjem videu.

Avstrija sprejela 800 tujcev iz Gornje Radgone
Hrvaška še kar pošilja prebežnike
V Središče ob Dravi z vlakom prispelo 1.200 prebežnikov
Okrog 800 prebežnikov, ki je zapustilo nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo sprejetih v Republiko Avstrijo. Na mostu čez reko Muro je odstranjena signalizacija in promet v obe smeri poteka tekoče.

Okrog 300 prebežnikov, ki so bili evidentirani v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi, bo prepeljano v nastanitveni center v Šentilj.

Hrvaška ni spoštovala dogovorov
Ministrica za notranje zadeve, Vesna Györkös Žnidar, je povedala, da Hrvaška dogovorov s Slovenijo ni spoštovala, temveč je nadaljevala pošiljanje velikega števila migrantov na slovensko mejo, kar je absolutno neprimerno ter dejala da Slovenija v neomejene količine prebežnikov ne more privoliti.


Več v Črna kronika