Avstrija bo na Špiljah postavila tehnične ovire; tudi pri nas možen scenarij postavitve ograje

Za ograjo opravljajo že določene poizvedbe

Prlekija-on.net, torek, 27. oktober 2015 ob 13:17
Mejni prehod v Središču ob Dravi

Mejni prehod v Središču ob Dravi

Minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec, je v izjavi novinarjem povedal, da če se bo položaj zaostroval in dogovor iz Bruslja ne bo spoštovan, je med drugim pripravljen tudi scenarij postavitve ograje.

V izjavi pred srečanjem koalicije je Erjavec še pojasnil, da bodo poskušali zagotoviti, da se prebežniki še vedno evidentirajo, in preprečiti njihovo razpršitev po Sloveniji. To lahko dosežejo z različnimi ovirami, verjetno bo potrebna tudi žičnata ograja, a je ob tem poudaril, da tega ne bi storili kot Madžarska. Za ograjo opravljajo že določene poizvedbe je še povedal minister.

Ob tem je še dodal, da pa za ograjo potrebujejo tudi ustrezno število policistov in morda pripadnikov Slovenske vojske, zato je nujna pomoč EU-ja. Po ministrovih besedah se bilateralno že pogovarjajo glede te pomoči.

Generalni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic je pozneje sicer povedal, da Slovenija še ni kupila nobene ograje ter da je meja s Hrvaško za kaj takega predolga in je ta rešitev neprimerna.

Avstrija bo na Špiljah postavila tehnične ovire
Da bi Avstrija omejila pretok prebežnikov v državo, bo na meji s Slovenijo v Špiljah postavila "tehnične ovire", je napovedala avstrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je poudarila, ne gre za postavitev ograje od Madžarske do Slovenije, temveč za ureditev urejenega prestopa večjega števila ljudi, saj kot je dejala, se morajo pripraviti, da se število prebežnikov, ki sedaj tam prestopajo mejo, lahko poviša na 12.000. Sedaj jih tam dnevno mejo prestopi od tri do osem tisoč.

V Gornji Radgoni 966 prebežnikov
V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo v torek 966 prebežnikov, nekaj pred 9. uro pa je prva skupina (okrog 600) začela zapuščati nastanitveni center, ki so odšli proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi so jih sprejeli.

V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi je bilo danes zjutraj evidentiranih 242 prebežnikov, katerih prevoz trenutno poteka v nastanitveni center v Gornjo Radgono. Tekom dneva bo iz nastanitvenega centra v Lendavi v Gornjo Radgono prepeljanih tudi 462 prebežnikov.

Okrog 13. ure je nastanitveni center zapustila še druga skupina nastanjenih prebežnikov (okrog 600). V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih še okrog 450 prebežnikov. Tekom dopoldneva je bilo iz Celja v nastanitveni center v Lendavo pripeljanih 534 prebežnikov. V sprejemnem centru Petišovci in Dolga vas trenutno ni prebežnikov. V torek je sicer preko Gornje Radgone prešlo več kot 2.800 prebežnikov.

Sprejemni center Središče ob Dravi prazen
Od 6. do 12. ure so avstrijski varnostni organi v Šentilju sprejeli 1.000 prebežnikov, v nastanitvenem centru Šentilj se nahaja še 2.129 oseb. Večina teh oseb je bila tega dopoldneva z vlaki pripeljana iz sprejemnih centrov v Sloveniji.

Sprejemni center Središče ob Dravi in Gruškovje sta bila ob 12.00 prazna. Kršitev med postopki policije ni bilo.


Več v Slovenija