Avstrija bo postavila ograjo, mejo bodo varovali vojaki in policisti

Pri tem bi naj šlo za tehnične pregrade več kilometrov levo in desno od mejnih prehodov, ki bodo postavljeni predvsem na meji od Pomurja do Koroške, glede na slovensko stran

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2015 ob 11:581
Skica, kjer naj bi stala ograja, foto: oe24.at

Skica, kjer naj bi stala ograja, foto: oe24.at

Že včeraj smo pisali, da bo Avstrija zaradi omejitve pretoka prebežnikov v državo, na meji s Slovenijo v Špiljah postavila "tehnične ovire", kar je napovedala avstrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je v torek poudarila, ne gre za postavitev ograje od Madžarske do Slovenije, temveč za ureditev urejenega prestopa večjega števila ljudi, saj kot je dejala, se morajo pripraviti, da se število prebežnikov, ki sedaj tam prestopajo mejo, lahko poviša na 12.000. Sedaj jih tam dnevno mejo prestopi od tri do osem tisoč.

V sredo pa je za avstrijski radio Ö1 nekoliko spremenila svoje besede, ko je dejala, da v bistvu gre za ograjo, ne pa tudi za zaprtje meje. Pri tem bi naj šlo za tehnične pregrade več kilometrov levo in desno od mejnih prehodov, ki bodo postavljeni predvsem na meji od Pomurja do Koroške, glede na slovensko stran.

Mejo z ograjo naj bi varovali vojaki in policisti, cena postavitve pa se giblje od 48 do 300 milijonov evrov, poroča oe24.at.

V Avstrijo sprejeli vse prebežnike
Avstrijski varnostni organi so danes zjutraj, nekaj minut po 8. uri sprejeli 4.384 oseb, torej vse osebe, ki so bile pred tem v nastanitvenem centru v Šentilju.

Trenutno je v tem centru okoli 1.200 oseb, ki so prispele v Šentilj z vlakom danes zjutraj ob 8.20.

Tudi 1.146 prebežnikov, ki so v sredo v dveh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni je bilo okrog 13.30. ure sprejeto v Republiko Avstrijo. Iz nastanitvenega centra Lendava v Gornjo Radgono poteka prevoz 665 prebežnikov.

V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni prebežnikov.


Več v Slovenija