Dve razstavi naenkrat v soboški Galeriji

Slike in risbe Uroša Weinbergerja ter dela z likovnih delavnic

Filip Matko, petek, 30. oktober 2015 ob 09:47
Dve razstavi v soboški Galeriji

Dve razstavi v soboški Galeriji

V murskosoboški Galeriji so 29. oktobra zvečer pripravili otvoritev kar dveh razstav hkrati. V osrednjih prostorih je na ogled razstava slik in risb 40-letnega Uroša Weinbergerja, samostojnega kulturnega ustvarjalca iz Ljubljane, v manjših prostorih ter v izložbi pa so razstavljena dela najmlajših iz vrtcev, osnovnošolk in osnovnošolcev ter dijakinj in dijakov, ki so nastala v spremljevalnem programu Galerije v zadnjih dveh letih.

Obe razstavi je občinstvu predstavila kustodinja murskosoboške Galerije Irma Brodnjak. Tako je za slikarja Uroša Weinbergerja povedala, da je po rodu iz Novega mesta, kot tudi, da je prejel že več nagrad. Še v času študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2001 prejel Prešernovo nagrado. Že naslednje leto je bil povabljen na bolgarsko Akademijo za likovno umetnost v Sofiji, leto pozneje, leta 2003 je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na isti akademski ustanovi pa je leta 2005 zaključil še podiplomski študij slikarstva. Leta 2009 je bil na kulturni rezidenci Ministrstva Republike Slovenije za kulturo v Nemčiji, v Berlinu. Leta 2011 je prejel nagrado na bienalni razstavi (Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj), leta 2013 pa je bil vabljen na kulturno rezidenco v nemški Freising (Schafhof - Europäisches Künstlerhaus Oberbayern).

V svojih delih slikar Uroš Weinberger zaznamuje neravnovesje v naravi in družbi. Tako so v ospredju prizori vedno opaznejšega onesnaževanja okolja (z nafto in plini - na slikah zelo razpoznavni znaki svetovnih naftnih in plinskih družb), zabrisani so obrazi ljudi, množice na njegovih slikah pa opominjajo tudi na trenutno krizo beguncev.

V mali galeriji in v izložbi Galerije je na ogled ožji izbor bogatega pedagoškega programa, ki ga v tej kulturni ustanovi izvajajo že dve desetletji, predstavljena pa so likovna dela, ki so nastala v spremljevalnem programu ob razstavah v zadnjih dveh letih. Pod strokovnim vodstvom likovnih pedagogov in pedagoških delavcev galerije so namreč otroci ter šolarji vseh starostnih skupin po ogledu tekočih razstav ustvarjali in se preizkušali v različnih tehnikah in medijih. Tako na razstavi sodelujejo s svojimi likovnimi izdelki otroci iz Vrtca Murska Sobota, učenke in učenci osnovnih šol: II. Murska Sobota, Beltinci, Bakovci, Puconci ter dijakinje in dijaki Gimnazije Murska Sobota, Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, kot tudi Biotehniške šole Rakičan. Z odprtjem razstave praznujejo v Galeriji uvod v dvajseto leto svojega pedagoškega poslanstva.

Razstavi bosta na ogled do 3. decembra 2015.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje