LAS Prlekija nadaljuje s poslanstvom

LAS Prlekija poslej deluje na območju osmih občin: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej

Prlekija-on.net, petek, 30. oktober 2015 ob 13:55
80 ustanovnih članov je ponovno konstituiralo Lokalno akcijsko skupino Prlekija

80 ustanovnih članov je ponovno konstituiralo Lokalno akcijsko skupino Prlekija

80 ustanovnih članov je 29. oktobra v Svetem Juriju ob Ščavnici ponovno konstituiralo Lokalno akcijsko skupino Prlekija, ki poslej deluje na območju osmih občin: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej. LAS Prlekija je edina lokalna akcijska skupina v državi, ki meji hkrati na Avstrijo in na Hrvaško. Ob desnem bregu Mure ležijo najrodovitnejša polja, ki se zlagoma dvigujejo v gričevnat svet Slovenskih Goric, znan po najboljših štajerskih vinih. Prijazni prebivalci tukajšnjega podeželja prepoznavajo največ razvojnih priložnosti na področju turizma, kulturne dediščine in ureditve javnih prostorov za zdrav življenjski slog in medgeneracijsko druženje.

Po podpisovanju ustanovne pogodbe je bilo izvoljeno novo vodstvo LAS Prlekija. Predsednik je znova postal Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje, podpredsednik pa Franc Čuš, profesor zgodovine na ljutomerski gimnaziji in aktivist. Petnajst članski Upravni odbor in tri članski Nadzorni odbor sta bila izvoljena po principu enakomerne zastopanosti predstavnikov treh sektorjev, javnega, zasebnega in gospodarskega. Udeleženci ustanovne skupščine so sprejeli Poslovnik o delu LAS, Pravilnik o ocenjevanju projektov, osnutek Javnega poziva za izvajanje programa CLLD in osnutek Strategije lokalnega razvoja. Za vodilnega partnerja so člani LAS Prlekija soglasno izbrali Prleško razvojno agencijo, ki je že v preteklem programskem obdobju opravljala naloge upravljavca LAS Prlekija.

Direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster je ilustriral uspešno animacijo prebivalcev območja v času pripravljanja Strategije lokalnega razvoja s podatkom, da je prispelo na Javni poziv za vključitev v LAS preko 130 predlogov projektov. V pripravljalnem obdobju so izvedli 11 delavnic, en strokovni posvet in številne sestanke, razgovore in posvetovanja z organizacijami in posamezniki po vsem območju LAS Prlekija. Bogastvo idej aktivnih članov LAS zahteva dodaten čas za poglobljen razmislek o prioritetah, ki jih bodo upoštevali v naslednjih petih letih pri dodeljevanju pomoči najboljšim projektom. Zanje bo v tem obdobju namenjenih dobrih 2 milijona evrov evropskih sredstev.


Več v Kultura in izobraževanje