Skupina Kofola z zgodovinsko rastjo vseh finančnih kazalcev, predvsem zaradi prevzema Radenske

Skupina je uspešno poslovala na češkem, slovaškem in slovenskem trgu, medtem ko je prodaja na poljskem trgu nekoliko upadla

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2015 ob 07:44
Na poslovanje je vplivala pridobitev slovenske družbe Radenska

Na poslovanje je vplivala pridobitev slovenske družbe Radenska

V prvih treh četrtletjih letošnjega leta se je prodaja v skupini Kofola povečala za 16,3% na 203 milijone evrov, kar predstavlja najboljši rezultat v zgodovini skupine. Izboljšali so se tudi vsi drugi finančni kazalci. Bruto dobiček se je povečal za 27,2%, EBITDA za 34,6%, EBIT pa za 53,7%. Na poslovanje sta najbolj vplivala prevzem distribucije sokov Rauch ter pridobitev slovenske družbe Radenska, skupina pa je uspešno poslovala na češkem, slovaškem in slovenskem trgu, medtem ko je prodaja na poljskem trgu nekoliko upadla.

Prodaja brezalkoholnih pijač na Češkem je zrasla za 15,6%, na Slovaškem pa za 13,8%. Marčevska pridobitev Radenske je močno vplivala na rast skupnih prihodkov, uspešna pa je bila tudi veriga barov s svežimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi UGO, katerih prodaja je zrasla za 65%. Na poslovanje skupine je pozitivno vplivala tudi uvedba neposredne distribucije.

"Seveda nas doslej najboljši rezultati od začetka obstoja skupine veselijo, a mnogo bolj nas zanima, kaj lahko storimo za prihodnost družbe. Zadnjih nekaj mesecev smo opravili ogromno dela, katerega rezultati bodo vidni v prihodnje. Sedež družbe smo preselili iz Poljske na Češko, odprli prvo, pilotsko restavracijo NAGRILU v Pragi na ulici Jindřišská, marketinška kampanja za blagovno znamko Kofola je bila zelo uspešna, veliko pa smo delali tudi na letos pridobljeni znamki Radenska, kar se je odrazilo tudi v prihodkih," je ključne trenutke skupine Kofola v prvih treh četrtinah leta povzel Jannis Samaras, glavni direktor skupine Kofola.

Skupina Kofola je v zadnjih dveh letih intenzivno rasla. Svoj portfolio je dopolnila z novimi znamkami in močno okrepila svojo vlogo na področju distribucije brezalkoholnih pijač. Tako je na češkem in slovaškem trgu ekskluzivno prevzela distribucijo za sokove avstrijskega proizvajalca Rauch, kot tudi za premium mineralni vodi Evian in Badoit ter tradicionalno mineralno vodo iz zdravilnega vrelca Vincentka.

Skupina Kofola je v zadnjih nekaj letih tudi dramatično preoblikovala tržišče na področju zdravih napitkov, ki jih zahtevajo potrošniki. Kupcem je ponudila UGO 100% sadne in zelenjavne napitke ter pristopila v mreži barov s svežimi sokovi UGO ter Mangaloo. S tem korakom je pod znamko UGO postala največji operater barov s svežimi sokovi v srednji Evropi.

Poleg inovacij je skupina Kofola zadnja leta rast dosegala predvsem z novimi pridobitvami. Tako so, denimo, predstavniki družbe po marčevski pridobitvi slovenske blagovne znamke mineralne vode Radenska junija podpisali novo pogodbo, ki je skupini Kofola prinesla 40% delež v drugem največjem proizvajalcu brezalkoholnih pijač na Slovaškem, v Water Holding Group. Slednji je znan po znamkah mineralnih voda Budiš, Zlatá studňa, Gemerka, Fatra in kola pijači Šofokola. Za dokončanje transakcije in pridobitev manjšinskega deleža v Water Holding Group je potrebno le še soglasje slovaškega urada za varstvo konkurence.

Kofola


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo