Našim policistom na pomoč še 20 slovaških policistov

V naši državi že gostimo nekaj nemških, avstrijskih in estonskih policistov, v soboto pa se jim je pridružilo še 20 slovaških policistov

Prlekija-on.net, nedelja, 8. november 2015 ob 19:13
Slovaški policisti v Sloveniji, foto: policija.si

Slovaški policisti v Sloveniji, foto: policija.si

Slovenski policisti so se ob množičnem begu beguncev in migrantov v zahodno Evropo preko naše države strokovno, odgovorno in humano spoprijeli s temi izzivi, ob čemer posebno pozornost namenjajo spoštovanju človekovih pravic ter primarni zaščiti otrok, žensk, bolnih in obnemoglih. Teh nalog policija ne bi zmogla brez tesnega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi, v naši državi pa ne brez sodelovanja s Civilno zaščito, Slovensko vojsko ter mnogimi vladnimi in nevladnimi organizacijami in ustanovami.

V zadnjih letih se je število policistov v naši državi občutno zmanjšalo, saj od leta 2011 v policiji ni bilo novih zaposlovanj. Nekatere naloge so v teh dneh zmogli opraviti z zadnjimi napori, nekatere druge, npr. varovanje nogometnega derbija med Olimpijo in Mariborom v Stožicah, pa so morali zaradi premajhnega števila policistov celo prestaviti na kasnejši termin.

V duhu evropskega sodelovanja, povezovanja, zaščite schengenskega območja in skupnega varnostnega območja so odlično sodelovanje ponovno dokazale policije različnih evropskih držav. Mnoge so slovenski policiji ponudile pomoč njihovih policijskih sil, ki so jo odgovorno sprejeli. V naši državi že gostimo nekaj nemških, avstrijskih in estonskih policistov, v soboto, 7. novembra, pa se jim je pridružilo še 20 slovaških policistov.

Slovaške kolege je na Postaji mejne policije Gruškovje v imenu Policijske uprave Maribor pozdravil vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor Branko Viher. Predstavil jim je slovenska policista, ki bosta koordinirala njihovo delo. To sta Bojan Gregorič in Mirko Skuhala, oba pomočnika komandirja Postaje mejne policije Gruškovje. Branko Viher je slovaškim kolegov izrekel dobrodošlico in izrazil zadovoljstvo ob njihovem prihodu kolegom v pomoč. Zaželel jim je udobno bivanje, dobro počutje, uspešno opravljanje nalog ter da bi se v prostem času naužili tudi vseh lepot naše države.

Aleksander Mali in Gregor Novak, oba iz Policijske akademije, ter Bojan Gregorič so slovaškim kolegom predstavili trenutno situacijo v naši državi, še posebej stanje na področju migracij na območju Policijske uprave Maribor, pričakovanja o tuji pomoči, pravno osnovo za delo tujih policistov (Prümski sklep), policijska pooblastila, uporabo prisilnih sredstev ter delovanje mejne policije. Slovaške kolege so seznanili tudi z njihovimi zadolžitvami, ki ji bodo predvidoma opravljali v sprejemnem centru Gruškovje.


Več v Slovenija