Sončnice Marije Hlavati Krišan v DOSOR-ju

Pričela z naivnim slikarstvom kot sedemnajstletnica

Filip Matko, ponedeljek, 9. november 2015 ob 08:31
Slike Marije Hlavati Krišan

Slike Marije Hlavati Krišan

Marija Hlavati Krišan, roj. 1975 v slovaškem naselju Padina v Vojvodini, se je z naivnim slikarstvom pričela ukvarjati že kot dijakinja, kajti zaključila je srednjo ekonomsko šolo. Njen rojstni kraj pa je le deset kilometrov oddaljen od Kovačice, centra naivnega slikarstva Slovakov v Banatu. Tako ta umetnica sodi med najmlajšo generacijo slikark in slikarjev naivcev kot članica Galerije naivne umetnosti Kovačica, ki obstoja uspešno že preko 60 let.

Ljubezen do rodnih banatskih polj je razvidna tudi na slikah umetnice Marije Hlavati Krišan, kajti na bogatih pokrajinskih slikah so zmeraj tudi stilizirane sončnice. Te so vesele, zamišljene, sklonjene v žalosti ali pa razigrane v vetru... A ne manjkajo niti drugi pridelki, kot so to buče ali sadje in pšenica, pa tudi gozdni sadeži, še zlasti gobe. Vse te prizore na njenih slikah povezujejo veje ali korenine stiliziranih dreves, pa tudi bogatih drevesnih krošenj.

Nekaj posebnega na slikah Marije Hlavati Krišan so tudi liki žena. Imajo mikavno izrisana telesa, z likom matere in nimfe obenem, kajti so zelo dostopne pa tudi skrivnostne istočasno, kot da skrivajo nekaj posebej zase, globoko skrito misel ali čustvo. Nekaj podobnega pa je tudi v živalskih podobah, še posebej pri tem izstopajo prizori konj.

Razstavo slik Marije Hlavati Krišan, skupno jih je na ogled 21, so v radenskem DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, odprli v petek, 6. novembra zvečer, na ogled pa bo mesec dni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje