Ekologija v delih slikarja Uroša Weinbergerja

Umetnost in ekologija v delih umetnikov že v 60-ih letih

Filip Matko, torek, 10. november 2015 ob 08:14
Slika Uroša Weinbergerja

Slika Uroša Weinbergerja

Velikokrat smo že lahko prebrali, da so celovitost narave in človeka v njej, kot tudi blagohotne ali neprijazne spremembe v okolju, že od nekdaj zanimale tudi umetnike. V ZDA v 60-ih letih prejšnjega stoletja, v ostalem svetu pa okrog deset let kasneje. Tako je vse več in več ustvarjalcev, sočasno z naraščajočim onesnaženjem našega planeta, pričelo zavestno opozarjati na zaskrbljujočo ekološko situacijo. In umetnikom sta postala pri tem vodilo zavest, kjer si narava in kultura nič več ne nasprotujeta, kot tudi želja, da se ohrani neomadeževano naravno okolje čim dlje.

Eden tovrstnih, a zelo uspešnih, umetnikov pri nas je 40-letni Uroš Weinberger iz Ljubljane (po rodu iz Novega mesta), slikar in glasbenik, ki opozarja na katastrofe v našem okolju, da bi se jih zavedli in v prihodnosti živeli drugače, boljše. Njegova dela prikazujejo prestrašene otroke, orožje, plinske maske, uniforme, nasilne policiste, kar vse spominja tudi na trenutne razmere, ko se tudi preko ozemlja Slovenije valijo reke beguncev.

Posebej zanimive in opozarjajoče so njegove slike ekološke katastrofe, kjer se vsepovsod vijejo dolge cevi, v ozadju pa so naslikani visoki kadeči se dimniki, ki v ozračje spuščajo nič kaj zdrave emisije. V spodnjem kotu vsake slike pa se najde tudi simbol katere izmed megalomanskih korporacij iz naftnega ali plinskega zaslužkarskega imperija.

Razstava slikarskih del Uroša Weinbergerja bo v murskosoboški Galeriji na ogled do 3. decembra letos.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje