V Ljutomeru odprli stalno razstavo likovnih del Anteja Trstenjaka

Stalna razstava obsega 21 Trstenjakovih likovnih del

Prlekija-on.net, sobota, 14. november 2015 ob 16:55
V četrtek, 12. novembra, so v Mestni hiši v Ljutomeru, odprli stalno razstavo likovnih del prleškega slikarja Anteja Trstenjaka. Letos mineva 45 let od njegove smrti. Rojen je bil leta 1894 v Slamnjaku, umrl je leta 1970 v Mariboru, pokopan pa je v Ljutomeru.

Stalna razstava obsega 21 Trstenjakovih likovnih del. "Mineva 45 let od smrti največjega prleškega likovnega umetnika, slikarja Anteja Trstenjaka. Poleg groba in plošče z vklesanim imenom v Ljutomeru nanj spominja po njem poimenovana ulica in razstavna galerija, ki deluje v sklopu Splošne knjižnice Ljutomer od izgradnje leta 1981 dalje. Trstenjakova umetniška likovna zapuščina je bila z odlokom Občine Ljutomer o ustanovitvi javnega zavoda Zavoda za kulturo in izobraževanje Ljutomer leta 1993 posebej opredeljena kot varovana premična kulturna dediščina lokalnega (in širšega) pomena. Pravni nasledniki javnega zavoda so nadaljevali z oskrbo in hrambo umetnikovih del.

Obstoječi fond je bil v dveh desetletjih v celoti pregledan in popisan ter skoraj vsako leto dopolnjen z nakupom enega ali več del. Trstenjakova likovna dela so bila v celoti restavrirana, po potrebi na novo uokvirjena in evidentirana v Registru premične kulturne dediščine Občine Ljutomer. Posamezna dela in celoten sklop je bil dvakrat predstavljen tudi javnosti na skupinski in samostojni razstavi v omenjeni razstavni galeriji. Sicer so bila dela ves čas izobešena v javnih prostorih oziroma kot del Splošne muzejske zbirke Ljutomer. V letu 2015 je bila zbirka 23 likovnih del nared za celovito in zaključeno javno predstavitev.

Pobuda OE Galerija Splošne knjižnice Ljutomer je pri županji Občine Ljutomer kot ustanoviteljici javnega zavoda bila primerno sprejeta. Ob danih in razpoložljivih prostorskih možnostih ter finančnih sredstvih so bili prostori v nekaj mesecih ustrezno opremljeni, ostale dejavnosti pa so v tem času tekle sproti. Kljub številnim nepredvidenim in drugim vmesnim pripetljajem je bila zbirka Trstenjakov del oblikovana kot stalna razstava meseca oktobra 2015, za javnost pa odprta novembra istega leta. Pripravljeno je bilo spremno gradivo, osnovno promocijsko gradivo, izjava za javnost in program dela ter načina javne prezentacije omenjene stalne razstave.

Stalna razstava Trstenjakov del in ostali program galerije je v tesnih strokovnih stikih z drugimi galerijami, ki posedujejo slikarjeva dela, sveže povezave pa so se oblikovale s Čehi in Lužičani, kjer je Trstenjak veliko ustvarjal. Tudi vez s posamezniki, ki so lastniki likovnih del Anteja Trstenjaka v domačem okolju, je primerno vzpostavljena. Čas, razmere in pripravljenost za izvedbo celotnega projekta stalne razstave likovnih del slikarja Anteja Trstenjaka, ki so v lasti Občine Ljutomer in del premične kulturne dediščine lokalne skupnosti, so realizirale dogodek do odprtja in dnevnega delovanja.

Organizacijam in posameznikom najlepša hvala za njihov prispevek k stalni razstavi Trstenjakovih umetniških likovnih del
," je ob otvoritvi povedal Srečko Pavličič iz enote Galerija, ki je del Splošne knjižnice Ljutomer. Ob tej priložnosti je direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani podelila zahvale posameznikom in podjetjem, ki so pomagali urediti prostore za stalno razstavo, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednica sveta javnega zavoda Splošna knjižnica Ljutomer Vida Mihalič pa sta prevzeli prvi dve botrstvi umetnin Anteja Trstenjaka.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje