Ker skupaj so držale, so 40 let praznovale

Podeželske žene v Gornji Radgoni so praznovale 40-letni jubilej svojega društva

Branko Košti, petek, 20. november 2015 ob 11:38
40 let DPŽ Gornja Radgona

40 let DPŽ Gornja Radgona

V Domu kulture v Gornji Radgoni, je v sredo, 18. novembra, potekala slovesnost, na kateri so podeželske žene z območja Upravne enote Gornja Radgona, proslavile delovanja svojega društva, ki jih povezuje že 40 let, od marca leta 1975.

Idejni vodja in glavni ustanovni član društva, oziroma takrat Aktiva kmečkih žena, je bil takratni predstojnik enote KZ Gornja Radgona Franc Erlich. V 40 letih je društvo, pozneje preimenovano v Društvo podeželskih žena Gornja Radgona, vodilo 6 požrtvovalnih predsednic, ki so v delovanje vložile vse svoje znanje, sposobnosti, in predvsem veliko prostega časa, katerega sicer ob delu na kmetiji in skrbi za družino vedno zmanjkuje. »Vsaka je v društvu pustila delček sebe in s ponosom se ozirajo nazaj na svoje delo«, so zapisale v zbornik, izdan ob 40-letnici.

Predsednice so bile v vseh letih gonilna sila, lahko bi rekli, da so imele pri izbiri srečno roko. Letos spomladi je izziv in odgovornost za vodenje prevzela podjetna mlada kmetica iz Negove Vesna Bratuša. Kljub obilici dela na poljedelsko-živinorejski kmetiji, ki jo vodi skupaj s svojimi petimi sinovi, je aktivnosti zastavila zelo resno.

V štiridesetih letih se je zvrstilo veliko prireditev, srečanj, strokovnih izobraževanj in ekskurzij, praznovanj, pogostitev, tudi kulturnih prireditev, ob praznovanju so izpostavile le najbolj uspešne in odmevne projekte v času po praznovanju 35-letnice društva. Izdale so CD z naslovom Pšenica zori, kruh nam diši, ki prikazuje celoten postopek od žetve, mlatitve in peke kruha v Mirini peči, k nastajanju katerega je veliko prispeval, žal že pokojni Roman Marič – Pepek z brega. V letu 2012 so podeželske žene iz Gornje Radgone s svojo kandidatko sodelovale na izboru Mlade kmetice leta. Zmaga njihove kandidatke Milene Benko iz Spodnje Ščavnice, jim je prinesla novo zahtevno obveznost – organizacijo finalnega izbora Mlade kmetice in mladega gospodarja leta 2013. V državnem merilu je društvo prepoznavno po vsakoletni prireditvi Dan žetve v Sp. Ščavnici, katero organizirajo že več kot tri desetletja.

Ob pomembni obletnici seveda niso spregledale vseh, ki jim že 40 let stojijo ob strani, jim nudijo moralno, strokovno in materialno podporo. V prvi vrsti je to KZ Gornja Radgona, katere vsi direktorji so imeli vedno razumevanje do delovanja društva. Neprecenljiva je tudi pomoč in podpora strokovne delavke Kmetijske pospeševalne službe Metke Marinič.

Za dolgoletno uspešno delo DPŽ Gornja Radgona, so na jubilejni prireditvi izrekli priznanje tudi visoki gostje, med njimi Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, bivša direktorja KZ G. Radgona Janko Slavič in Janez Rihtarič, sedanji direktor Danilo Rihtarič, v imenu Zadružne zveze Slovenije je spregovorila Bojana Jerina, pozdravno pismo je poslal tudi direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja, spomine na sodelovanje je obudil dolgoletni moderator Dnevov žetve v Sp. Ščavnici, ravnatelj radgonske OŠ Dušan Zagorc.

Slovesnost, katero je z glasbenimi točkami oplemenitila mlada kitaristka in pevka Anja Elbl, se je zaključila s podelitvijo zahval trem dosedanjim predsednicam Marici Sirnik, Angelci Rakuša in Jožici Jančar, spominska darila pa so predsednici Vesni Bratuša izročile predstavnice društev gospodinj iz Sv. Jurija, Juršinec in Desternika.

Pred bogato pogostitvijo, katero so jubilantke pripravile v preddverju Doma kulture, je za glasbene užitke obiskovalcev poskrbela pevka, skladateljica in članica DKŽ Dornava Mili Korpar.

Kmečke žene DKŽ Gornja Radgona so 40 let delovanja slavile pod sloganom »Ker skupaj smo držale, bomo 40 let praznovale«. Na prireditvi so se zavezale, da bodo tudi v bodoče »držale skupaj«, da bodo ob skrbi za svoje kmetije in družine, tudi v bodoče družno skrbele za kakovost življenja na podeželju. Da to zmorejo, dokazujejo, med drugim priznanja, katera so za svoje delo prejele od Zadružne zveze Slovenije in Občine Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje