Ukrepati je treba pred težavami, ne v težavah

OŠ Radenci: Novi mandat Sveta šole bo vodil Simon Belec

Filip Matko, sreda, 25. november 2015 ob 16:18
Med predavanjem Marka Juhanta

Med predavanjem Marka Juhanta

V avli Osnovne šole Radenci se je v torek, 24. novembra popoldne, zbralo izredno veliko število staršev, kot tudi učiteljic in učiteljev, na srečanju oziroma predavanju specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti Marka Juhanta. Ob istoimenski knjigi je naslov tokratnega druženja bil »Varuh otrokovih dolžnosti ali nehajte se ukvarjati zotrokovimi pravicami«.

Zatorej je neke vrste moto skozi vso predavanje bilo navodilo: Ukrepaj pred težavami, ne v težavah ! Tako bi bilo pametno, da starši imajo beležko ali zvezek ter vanjo zapisujejo stvari oziroma dogodke, ko je otrok kaj dobrega storil, kaj že vse zna, kaj je pri njem lepo... in ob tem bi spoznavali svojega otroka v posebni luči. Kajti starši si vsekakor želijo, da bi njihovi otroci bili uspešni ter da bi bili srečni. Pri tem pa pozabijo, da je za otroka in mladostnika bolje, če je delaven in pošten. In prav privzgajanje delovnih navad ni preprosto. Delavnosti se otrok nauči, če mu starši določijo dnevne obveznosti. Otroci morajo imeti delovne izkušnje, a vendar se premalo igrajo (igra na mobitelu ali računalniku vsekakor ni ustvarjalna). Še kako je ob tem pomembno držati ravnovesje, kajti mora biti določen čas učenja in delanja nalog ter čas počitka, vendar slednje z aktivnim gibanjem in delom (fizično aktivnostjo otroka in mladostnika). Poštenosti pa lahko starši svojega otroka naučimo tudi z družabnimi igrami (še kako primerna je igra »Človek ne jezi se«), če jih igramo po pravilih in ne dovolimo, da bi otrok zmagal mimo pravil. Seveda delavnost in poštenje lahko pridobi otrok le ob starših in to pomeni, da morajo starši biti doma, vsaj eden izmed njiju, oče ali mati. Vendar ni treba sedeti ob otroku, ko dela domačo nalogo, pač pa ga je treba le nadzirati.

Tako naj velja pravilo, da je ukrepati treba pred težavami, ne pa v težavah. Prisluhniti otroku, se z njim pogovoriti o nastalih problemih, ki jih ima, a biti vztrajen, kot tudi to vztrajnost privzgojiti otroku. Zahtevati je treba poslušanje in poslušnost, kajti vzgoja pozna »več prestav«. Vse to bo otroku v korist, staršem v veselje, mladostniku pa vsekakor prava odločitev za izbiro poklica, kar mora biti želja otroka in ne staršev.

Že pred predavanjem v avli šole se je isti popoldan v šolski zbornici sestal Svet šole. Ob zaključku štiriletnega mandata so se z zahvalo in cvetjem članice in člani Sveta šole poslovili od dosedanje predsednice Valerije Žnidarič Žitek, po konstituiranju najvišjega organa upravljanja šole v novi sestavi pa je vodenje Sveta šole v novem štiriletnem mandatnem obdobju prevzel učitelj Simon Belec, njegov namestnik pa bo učitelj Milko Zamuda.


Več v Kultura in izobraževanje