Čebelarska zveza Slovenije obiskala Ljutomer

Predstavili so projekt Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet

Prlekija-on.net, sobota, 12. december 2015 ob 11:30
Čebelarska zveza Slovenije v Ljutomeru

Čebelarska zveza Slovenije v Ljutomeru

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je v lanskem letu podala predlog, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. 20. maj je namreč dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel.

V povezavi s promocijo pobude v Sloveniji, se je zveza ob sodelovanju s čebelarskimi društvi lotila velikega projekta z naslovom: Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet. V okviru tega projekta bodo predstavniki ČZS od decembra 2015 do marca 2016, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji, teh je 210, in o pobudi, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel, informirali prisotne.

Ob tem so v petek, 10. decembra, obiskali tudi Ljutomer, kjer sta bila prisotna predsednik ČZS Boštjan Noč in podpredsednik Janez Vencelj. Ob tem so spregovorili predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, pobudo za razglasitev svetovnega dne čebel pa je predstavil predsednik ČZS, ki je ob tem tudi podelil posebna priznanja vsem, ki podpirajo njihova prizadevanja. Med podporniki so med drugim tudi županja, častni občan Ljutomera Miroslav Steržaj, ljutomerski občinski svet in v. d. direktorice ZD Ljutomer Suzana Makoter.

V kulturnem programu sta na harmoniko zaigrala Katja Vunderl in Marjan Rozmanič, zaplesala je folklorna skupina Kulturnega društva Cven, prisotni pa so se lahko posladkali z medenimi dobrotami Čebelarstva Bogdan, Sadjarstvo Trstenjak pa je darovalo jabolka in sok.


Več v Kultura in izobraževanje