V Gornji Radgoni ogorčeni nad umaknitvijo obtožnega predloga proti Berislavu Popovu

Občina Gornja Radgona je na Vlado RS poslala protestno pismo zaradi umika obtožnega predloga proti Berislavu Popovu

Prlekija-on.net, četrtek, 7. januar 2016 ob 14:142
Opomnik vojne 1991 v Gornji Radgoni

Opomnik vojne 1991 v Gornji Radgoni

Občina Gornja Radgona je predsedniku Vlade Republike Slovenije, dr. Miru Cerarju, poslala protestno pismo glede odločitve državnega tožilstva v Murski Soboti o umiku obtožnega predloga proti Berislavu Popovu. Protestno pismo so podpisali člani in članice Občinskega sveta Občine Gornja Radgona ter župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko.

V pismu so članice in člani OS in župan Občine Gornja Radgona izrazili ogorčenje in protest nad odločitvijo državnega tožilstva v Murski Soboti, ki je umaknilo obtožni predlog proti Berislavu Popovu. V pismu so spomnili na upostošenje, ki ga je doživelo mesto v juniju in juliju leta 1991 ter strah in smrtne žrtve, ki jih je povzročila Jugoslovanska ljudska armada, 32. motorizirana brigada, pod takratnim poveljstvom Berislava Popova.

Ob tem tudi sporočajo, da so pripravljeni o svojem protestu informirati Evropsko sodišče za človekove pravice, kamor bodo napotili tudi vse žrtve in sorodnike žrtev. "Kot pravnik se verjetno zavedate, da je Slovenija na ta način kršila procesni vidik pravice do življenja v povezavi z onemogočeno pravico do učinkovitega pravnega sredstva", zaključujejo pismo, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj.

Novembra lani sta tudi Regijska odbora NSi Prekmurje in Prlekija izrazila zaskrbljenost in ogorčenje nad oprostitvijo visokih častnikov agresorske JLA, o čemer smo pisali.


Več v Politika