Na Grüntu na Cvenu so potekale desete jubilejne prleške koline

Na domačem prazniku na Grüntu na Cvenu je dišalo po prleških kolinah

Jože Žerdin, sobota, 30. januar 2016 ob 13:43
Prleške koline na Cvenu

Prleške koline na Cvenu

Čas zime je kot nalašč primeren za koline, ko denimo na Cvenu, ko je pravi kmečki praznik. Tako so člani Turističnega društva Cven za letošnje jubilejne desete prleške koline, ki so potekale v soboto, 30. januarja, na prireditvenem prostoru društva, kjer imajo gospodarsko poslopje s hišo na Grüntu, so za koline čez leto spitali 208 kilogramskega prašiča, ki je bil krmljen z domačo hrano.

V društvu so se za prleške koline odločili predvsem z namenom, da ohranijo in obudijo staro, a že pozabljeno kmečko opravilo na kmetiji, kot je bilo to nekoč. Na kolinah so na nekdanji stari način prikazali potek kolin, kot je bilo nekoč, od razkosanja prašiča do obare slanine na prostem. Kot nam je povedal predsednik TD Cven Janko Horvat, koline na Grüntu sodijo med že pozabljena kmečka zimska opravila na kmetih. Nekoč so bile v Prlekiji koline domala pri vsaki hiši, kajti meso so si ljudje pripravljali za shranjevanje v prleško tünko, saj v tistih časih ni bilo hladilnikov in zamrzovalnikov. In prav ta čar na tiste čase na Cvenu obujajo že nekaj let zapored. Pri kolinah je bil glavni mesar Milan Košnik, pri delu pa sta mu pomagala Danilo Lihtenvalner in Dragica Gjorek. V topli kuhinji pa sta jedi pripravljali Marica Košnik in Alojzija Štaman, na prostem pa sta v alfi ali kotlu s kurjenjem drv slanino barila Milan Gabor in Frančka Jurinič.

Obarjanje slanine je potekalo na stari tradicionalni način, ko se bo le-to ohladilo, jo bodo očistili in z mletjem pripravili za zaseko za tünko. Meso za tünko bo kar 14 dni v »pacu«, ko ga bodo obračali in mu dodajali različne začimbe. Ob tem pa bodo še meso v krušni peči na Grüntu popekali. Najprej so »mesarji« prašiča razkosali na manjše dele in ga pripravili za tünko, nekaj za klobase, spekli svinjsko pečenko in poskusili slastne mesne jedi pripravljene na več načinov. Na ta velik kmečki praznik so tokrat sodile različne jedi. Na jedilniku je bila bujta repa, pražena jetra z ajdovo kašo, pečeno meso in klobase ter zelje. Člani Turističnega društva Cven so bili ob koncu kolin zadovoljni, da so koline spravili »pod streho«, pa čeprav je bilo tisto sobotno jutro hladno in megleno, kajti koline morajo biti prav v mrzlem zimskem času.

Tradicijo ohranjanja prleških kolin bodo na Cvenu še v prihodnje ohranjali, morda z novimi vsebinami, saj so edino tovrstno društvo v Prlekiji, ki se vsako leto loteva tako velikega kmečkega praznika na vasi. Ob obisku na prleških kolinah je prav, da se ohranja to lepo, a že pozabljeno kmečko opravilo. Čar nekdanjega pridiha je bil nepozaben, pa čeprav je vse šlo počasi in ročno kot nekoč in kot so povedali na Cvenu, če nimaš kolin in tünke, potem skozi leto nimaš kaj jesti. Ko bo meso in klobase primerno in bodo vse vzeli iz »paca« in bodo meso popekli, obarjeno slanino bodo zmleli v zaseko in tako bodo vse to dali v leseno tünko in tako bo to prleška tünka. Zgodaj spomladi pa društvo pripravi prireditev setev koruze na stari način in takrat bodo odprli to prleško tünko, katero bodo poskusili vsi, ki bodo prišli na to prireditev. Ko pa se je dan prevesil v popoldan in so se koline končale, se je na Grüntu zaslišala lepa prleška domača ljudska pesem »Matjašek je gudeka kla«.


Več v Družabno