Obisk vodstva Čebelarske zveze Slovenije pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Čebelarjem in zainteresirani javnosti so predstavili pobudo o razglasitvi Svetovnega dneva čebel

Branko Košti, torek, 2. februar 2016 ob 09:29
ČZS pri Sv. Juriju ob Ščavnici

ČZS pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, bo Republika Slovenija organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za SVETOVNI DAN ČEBEL. 20. maj ima za slovenske čebelarje poseben pomen, saj je bil na ta dan leta 1734 rojen, takrat eden najboljših poznavalcev čebel in začetnik modernega čebelarstva Anton Janša (umrl leta 1773).

Vodstvo Čebelarske zveze Slovenije želi, da se s pobudo podrobneje seznanijo in jo tudi podprejo slovenski čebelarji in ostala zainteresirana javnost. S tem ciljem je predsednik ČZS Boštjan Noč s sodelavci v mesecu decembru 2015, začel obiskovati čebelarska društva. S prepoznavnim vozilom bodo do marca 2016 obiskali vseh 210 društev v Sloveniji ter prisotnim predstavili pobudo.

Kombi ČZS se je v ponedeljek, 1. februarja, ustavil pred KUS pri Sv. Juriju ob Ščavnici, v kraju z bogato čebelarsko tradicijo, saj tukajšnji čebelarji organizirano delujejo že 104 leta. Predsednika Boštjana Noča, tajnika Antona Tomca in člana UO ČZS Janka Šarmana, so pričakali župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik ČZDP Janko Rožman, predsednik ČD Sv. Jurij Vlado Žinkovič, čebelarji in čebelarski podmladek - učenci OŠ Sv. Jurij, kateri obiskujejo čebelarski krožek.

Župan Miroslav Petrovič je gostom predstavil občino Sv. Jurij. zatem je pobudo ČZS predstavil predsednik Boštjan Noč, kateri je ob koncu spregovoril tudi o nekaterih zadnjih dogodkih v povezavi s slovenskim čebelarstvom. Kratko srečanje se je zaključilo v Dvorani vina in besed ob prigrizku in pijači.

Izvajanje predsednika ČZS si lahko ogledate v videu.


Več v Kultura in izobraževanje