Na Cvenu so pletli košare iz šibja

Pletenje košar na stari, že pozabljeni način

Jože Žerdin, torek, 2. februar 2016 ob 20:36
Pletenje košar na Cvenu

Pletenje košar na Cvenu

Društvo cvenskih čehov in diklin iz Cvena pri Ljutomeru je v dvorani Kulturnega doma na Cvenu organiziralo obujanje starih kmečkih opravil na vasi, kot je ročno pletenje košar za vsakdanjo uporabo. Material, šibje za pletenje košar je društvo nabralo ob reki Muri in ob potokih ter travnikih blizu vasi Cven.

Tečaj pletenja košar je potekal pod mentorstvom domačina Borisa Rusa, ki je udeležencem pokazal vse faze pletenja, od začetka do konca izdelka. Celi dan se je te zanimive etnološke prireditve udeležilo okrog 40 obiskovalcev in deset slušateljev, ki so se na praktični način učili pletenja košar, ali po cvensko korp. Vse niti, da je etnološka prireditev uspela je imel predsednik Društva cvenskih čehov in diklin Rok Nemec.

Prav gotovo so se udeleženci pletenja košar naučili nekaj koristnega in hkrati spoznali, kako so nekoč naši predniki predvsem v zimskem času za svoje domače potrebe pletli košare iz šibja. Iz pozabe so tako na Cvenu obudili stari kmečki običaj.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje