Beltinski vinogradniki pripravili Blažev rez vinske trte

Prvi Blažev rez je opravil najstarejši član društva Ivan Zver

Jože Žerdin, četrtek, 4. februar 2016 ob 09:50
Blažev rez vinske trte

Blažev rez vinske trte

Na god svetega Blaža v sredo, 3. februarja, je Vinogradniško društvo Beltinci ob vinoteki ob občinski zgradbi v središču vasi Beltinci, kjer rastejo različne sorte vinske trte, pripravilo Blažev rez vinske trte. Vinogradniškega dogodka, ki je prvi od niza aktivnosti, ki jih društvo izvajajo skozi celo leto, se je udeležilo veliko število vinogradnikov, ki so na ta način počastili, oziroma obeležili svetega Blaža, ki je zavetnik in prvi rezač vinske trte.

Po besedah predsednika društva Jožeta Ružiča društvo tovrstno opravilo v vinogradu ohranja in neguje že vrsto let, kajti po stari ljudski tradiciji se vinogradniki na Blaževo zberejo in opravijo prvi rez vinske trte. Ob tej priložnosti so se tudi vsi skupaj poveselili kajti lanskoletna vinogradniška letina je bila nadpovprečno dobra. Na Blaževem rezu vinske trte v Beltincih pa so nazdravili lanskemu letniku in poskusili domače dobrote.

Ob društvenem vinogradu v Beltincih je bilo na god svetega Blaža nadvse veselo, kajti vinogradniki so se že veselili letošnje vinske letine. Po starem ljudskem vinogradniškem običaju je član društva Franc Maučec na vinsko trto pred rezom namestil različne mesne jedi, šunko, klobase, katere so potem ob koncu rezi še poskusili. Nekoč so namreč vinogradniki ob godu svetega Blaža v svoje vinograde pohiteli dan prej in na vinsko trto namestili mesne jedi, ki so jih potem ob rezu v vinogradu tudi zaužili, pri čemer k uradnemu »Blaževemu blagoslovu« v vinogradu sodijo mesne jedi in vinska kapljica.

V društvo so ponosni, da ohranjajo ta stari ljudski vinogradniški običaj, da ne bi šel v pozabo, vse to pa prenašajo na mlajše rodove.  Med vinogradnike je s svojim spremstvom prišel sveti Blaž – član društva Avgust Farkaš, ki  je opravil na šaljiv in humoristični način Blažev blagoslov vinske trte, spregovoril o tem prazniku, da je svetnik sveti Blaž prvi rezač vinske trte, spregovoril je tudi nekaj besed o vinu, zmernem pitju vinske kapljice, skratka v svojem govoru se je dotaknil navad in običajev, ki sodijo v okvir godu svetega Blaža. Tako so se vinogradniki ob godu svetega Blaža priporočili dobri vinski letini, da bi bilo čim manj naravnih nesreč, kot so ujme, toča, vetrovi… Skrbnik beltinskega društvenega »vinograda«, kjer rastejo različne sorte vinske trte od šipona, laškega rizlinga, sovignona, žametne črnine iz mariborskega Lenta ter nekaj avtohtonih domačih sort vinske trte, je Viktor Tkalec, ki trto neguje in škropi.

Blažev rez vinske trte je minil v znamenju petja vinskih pesmi za kar so poskrbeli domači pevci iz Beltincev. Letos je pripadla čast, da je na Blaževem rezu vinske trte prvi rez vinske trte opravil najstarejši član društva Ivan Zver, nato so se mu pridružili še ostali vinogradniki. Tako so vinogradniki opravili prvi letošnji rez zlate sladke rožice vinske trte. Čeprav sedaj v zimskem času trta miruje, bo spomladi ob lepem toplem sončnem vremenu pognala prve poganjke, skozi leto pa bo rasla in v jeseni dala vinogradnikom sladki mošt in žlahtno vinsko kapljico.


Več v Družabno