Na 20. Fašenku po dornavsko se je predstavilo 20 skupin

Sodelovali sta tudi skupini iz Srbije in Brazilije

Branko Košti, sreda, 10. februar 2016 ob 09:51
20. Fašenk po dornavsko

20. Fašenk po dornavsko

Turistično Etnološko društvo Lükari iz Dornave, točneje sekcija društva Cigani, je pred dvajsetimi leti pripravila prvo pustno povorko v Dornavi. Od takrat se je zgodilo marsikaj, kraj je z izgradnjo krožišča pridobil nadvse primeren prostor za izvedbo tovrstne prireditve, v TED Lükari je prišlo do razkola, saj so nekateri "cigani" osnovali svoje društvo Dornavski cigani, kar je v javnosti sprožilo ugibanja, ali to pomeni konec, takrat že dobro uveljavljenega Dornavskega fašenka. K sreči so, kljub nekaterim nesoglasjem, tudi s pomočjo občine, nadaljevali tradicijo in v ponedeljek, 8. februarja, pripravili že dvajseto pustno povorko.

Od organizatorjev nismo izvedeli, ali je bilo načrtno, ali zgolj slučajno, da se je na 20. Dornavskem fašenki predstavilo tudi dvajset skupin, katere so večinoma prišle iz okoliških krajev, za mednarodno zasedbo pa sta poskrbeli skupina iz srbskega Šabca in vroče plesalke iz Brazilije.

Seveda največja pustna prireditev v Občini Dornava ni minila brez visokih gostov, med katerimi so izstopali Rajko Jurgec kot 15. princ ptujskega karnevala Bertold Draneški, župan sosednje Občine Juršinci Alojz Kavčič, poslanec DZ RS Andrej Čuš in domači župan Rajko Janžekovič kot Martin Krpan, pripravljen ohraniti občinsko oblast z veliko mesarico.


Več v Družabno