Kulturna dediščina nam propada pred očmi

Maketa plavajočega mlina pri hotelu Lipa v Lendavi je danes žalostna, mlinsko kolo je že zdavnaj razpadlo in del mlina je že prerasla trava in različno vejevje

Jože Žerdin, četrtek, 25. februar 2016 ob 09:43
Plavajoči mlin v Lendavi

Plavajoči mlin v Lendavi

Na reki Muri je bilo nekdaj veliko mlinov, ki jih je poganjala voda. Sčasoma so skoraj vsi propadli in pred mnogimi desetletji so se pri takratni lendavski kulturni skupnosti odločili, da bodo kupili rečni mlin in ga etnografsko zaščitili. Kupljeni mlin so postavili na dva čolna in ga postavili v Gradbenikovi gramoznici pri Petišovcih. Nad njim je bdela kulturna skupnost, drugim pa je bilo kaj malo mar in mlin je začel propadati.

Ob snemanju filma »Strici so mi povedali« po romanu pisatelja Miška Kranjca, so delavci Vibe filma mlin obnovili in ga namestili na reko Muro pri hotiškem brodu. Po snemanju filma, od takrat je minilo že nekaj let, so ga postavili v bližino hotela Lipa v Lendavi (na sliki) in ga ponovno prepustili zobu časa. Le kakšna bo njegova nadaljnja usoda? Maketa plavajočega mlina pri hotelu Lipa v Lendavi je danes žalostna, mlinsko kolo je že zdavnaj razpadlo in del mlina je že prerasla trava in različno vejevje. Čeprav je v notranjosti mlina nekaj mlinarske opreme se le-ta ne da videti, kajti po lesenih stopnicah v notranjost mlina je »smrtno nevarno«.

Vodstvo Term Lendava je na mlin prilepilo obvestilo, da je zadrževanje okrog mlina prepovedano. Ker so Terme Lendava s hotelom Lipa znane daleč naokrog, kajti v mestu pod obronkih lendavskih goric in v zdravilišče Terme Lendava prihajajo turisti na oddih in zdravljenje v to zdravilišče iz celega sveta, si vsi obiskovalci sprašujejo zakaj se ne zaščiti in obnovi ta kulturna dediščina, saj jo iz dneva v dan najeda zob časa in vse bolj propada. Mlin in mlinsko kolo je zgrajeno vse iz lesa in je pod milim nebom, če bi bil primerno zaščiten ne bi tako propadal. Le malo take kulturne dediščine je v Pomurju in ta v Lendavi nam propada pred očmi.


Več v Kultura in izobraževanje