Občni zbor Prekmurske podružnice MS

Letos vseslovensko srečanje MS pri gradu v Rakičanu

Filip Matko, ponedeljek, 14. marec 2016 ob 13:24
Občni zbor Prekmurske podružnice MS

Občni zbor Prekmurske podružnice MS

Minulo soboto, 12. marca, je potekal redni letni občni zbor Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije  in sicer v prostorih hotela Diana v Murski Soboti. Ta podružnica je ena izmed sedemnajstih podružnic v Sloveniji, kjer je bilo v Združenje MS vključenih v minulem letu 2316 članic in članov ter 31 podpornih članov. Od vseh vključenih je kar 70 odstotkov žensk, 1288 jih je že invalidsko upokojenih, njihova starost pa se giblje od 21 do 80 let.

Po poročanju predsednika Prekmurske podružnice MS, Franca Gobarja iz Ljutomera, imajo vključenih 76 članic in članov (z desnega brega reke Mure štiri). Ena članica biva v domu starejših, kar 14 pa je težje gibljivih in jih redno obiskujejo poverjenice oziroma poverjeniki društva. V program dela podružnice je bilo v preteklem letu aktivno vključenih 42 članic in članov, posamezne aktivnosti pa so si individualno sami izbrali glede na telesno sposobnost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa glede na individualne potrebe. Kljub uvajanju novih zdravil opažajo, da se zdravstveno stanje članov podružnice poslabšuje, kar 47 jih je že invalidsko upokojenih.

Ob dobri informiranosti članic in članov (Glasilo Združenja MS, srečanja članov podružnice, spletna stran Združenja MS, redne uradne ure podružnice) so dosegli zadovoljivo stopnjo obveščenosti o možnostih koriščenja storitev vseh programov v okviru Združenja MS Slovenije. Tako je obnovitveno rehabilitacijo v zdravilišču Topolšica in zdravilišču Laško koristilo 37 članov s štirimi spremljevalci, pet članov je potrebovalo delno nego, štirje člani pa vso nego. Program ohranjanja zdravja je koristilo 14 članov, štirje so potrebovali obvezno spremstvo, eden pa celotno nego. Šesterica je minulo leto koristila družinsko rehabilitacijo v objektih Združenja MS Slovenije.

Za poverjeništvo so bili zadolženi trije člani (Za UE Lendava Tone Magdič, za UE Murska Sobota pa Dragica Turha in Suzana Petek), ki so obiskovali in nudili potrebno pomoč težje gibljivim in novo sprejetim članom. Opravili so skupno 38 obiskov, udeležili pa so se tudi izobraževanja poverjenikov (seznanitev s spremembami zakonodaje ter informacije o novostih pri koriščenju programov Združenja MS).

Zaradi gospodarske krize, ki ji še ni videti konca, se socialni položaj članic in članov iz leta v leto slabša, pa tudi pokojnine se že dalj časa ne usklajujejo z dvigom življenjskih stroškov. Večina članic in članov je invalidsko upokojenih in ima zaradi prezgodnje upokojitve nizke prejemke. Slednjim se je ob pomoči socialne komisije pri Združenju MS pomagalo pri sofinanciranju ob nabavi različnih pripomočkov za lažje gibanje in uspešno je bilo rešenih kar 26 naših prošenj. Pred koncem leta 2015 je denarno pomoč prejelo sedem članov. Območno združenje Rdečega križa v Murski Soboti je lani za članice in člane podružnice zagotovilo 60 paketov s prehrano in higienskimi pripomočki.

Bil je tudi zadovoljiv odziv na prošnje, ki so jih poslali glede zbiranja donatorskih sredstev in to le na naslove tistih, za katere so bili prepričani, da se bodo odzvali. Zaradi zadolženosti pa je veliko slabši bil odziv s strani prekmurskih občin.

Rekreacija članic in članov je potekala skozi vse leto. Bila je to telovadba v prostorih podružnice in balinanje na balinišču Društva upokojencev Murska Sobota. Se pa nekateri kot posamezniki ali člani ekipe podružnice udeležujejo tudi športnih tekmovanj. Ob Tednu MS so se udeležili, skupaj z Radgonsko podružnico MS, vseslovenskega srečanja v kraju Krka pri Ivančni Gorici. Oktobra je bil organiziran piknik, ob zaključku leta pa druženje v gostišču Mencigar na Krajni.

Športne dejavnosti v letu 2015
Poroča športni referent Tone Magdič: »Na nivoju Združenja MS Slovenije deluje športna komisija, ki je izvedla državna tekmovanja v standardnih panogah. Udeležili smo se jih glede na naše možnosti. Tekmovanja v šahu se je udeležila Erika Benčec in osvojila 1. mesto. V športnem ribolovu je Branko Kuzma bil enajsti, Anton Magdič pa mesto za njim. V Mariboru je ženska ekipa v balinanju osvojila 2. mesto, moška ekipa pa 3. mesto. Ženska ekipa je tudi na državnem prvenstvu v Ljubljani osvojila 2. mesto. Prekmurska podružnica MS je tako v okviru Združenja MS Slovenije v športnih aktivnostih za leto 2015 na 12. mestu

Občni zbor Prekmurske podružnice MS sta pozdravili dve gostji: Nada Tomanič kot predstavnica Združenja multiple skleroze Slovenije ter predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje - Območna enota Murska Sobota Martina Copot.


Več v Kultura in izobraževanje