Film »Po poteh pravoslavja« dokončan

Radenčan Rade Bakračević s filmom na pot po Srbiji

Filip Matko Ficko, sobota, 30. april 2016 ob 14:51
Rade Bakračević pri snemanju samostana Hilandar

Rade Bakračević pri snemanju samostana Hilandar

Rade Bakračević, sicer doma »v deželi treh src« - v Radencih, kot ustanovitelj in predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« v Mariboru urejuje tudi spletni časopis »Štajerske novice« in dopisnik tega spletnega časopisa, novinar Marko Lopušina iz Beograda, je 26. aprila objavil zapis o dokončanem snemanju in montaži filma »Po poteh pravoslavja (Putevima pravoslavja)«, ki ga je kot režiser posnel Rade Bakračević. In preberimo, kaj je Lopušina zapisal.

»Zaradi pohoda radikalnih islamistov na Stari kontinent ter rušenja zahodnega, zaradi moralne in ekonomske krize bogatih držav, pravoslavje kot najiskrenejša in najbolj čista vera privlači vse več pozornosti vseh vernikov in visokih predstavnikov cerkva v svetu. Sem pripravil dokumentarni film »Po poteh pravoslavja« s ciljem, da kot prvi na evropskih TV postajah prikažem zgodovinsko vrednost srbskih samostanov in pravoslavne duhovnosti,« govori Rade Bakračević, upokojeni inženir, ki je avtor že tretjega filma o tej krščanski veri in Srbski pravoslavni cerkvi, kar bi naj bilo namenjeno pravoslavnemu svetu in javnosti na Zahodu. Bakračević je trenutno v Beogradu, kjer se s patriarhom Irinejem dogovarja o slovesni premieri tega filma.

»Njegova svetost patriarh Irinej mi je dal blagoslov za snemanje dokumentarca po vseh pravoslavnih cerkvah in samostanih, ki so srbska zapuščina, a tudi zapuščina celotnega človeštva. Z dvajsetčlansko ekipo smo snemali in zmontirali film v dveh letih. Film sta sofinancirala Ministrstvo kulture in informiranja Republike Srbije ter Uprava za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji MSP,« pravi Bakračević.

Upokojeni inženir, po rodu iz Raške, že več desetletij živi v Sloveniji, kjer uspešno izvaja aktivnosti pri razvoju in ohranitvi nacionalne in kulturne identitete Srbov v Sloveniji in sosednji Avstriji, razvija sodelovanja s Srbi v domovini ter Srbi v obdonavskih deželah. V zadnjih štirih letih je pripravil že dva filma: »Srbska carska zakladnica samostana Hilandar na sveti gori Athos« in prvi del filma »Po poteh pravoslavja«, ki sta bila prikazana v Sloveniji, Srbiji in Avstriji. V svojem tretjem filmu, »Po poteh pravoslavja - drugi del«, je največ pozornosti namenil kripti Hrama svetega Save v Beogradu, samostanu Žiča, samostanom na Kosovu in Metohiji, Konferenci predstavnikom pravoslavja 45 držav, ki je potekala v Sloveniji ter srečanju predstavnikov pravoslavnih cerkva pod naslovom »Mednarodni fond enotnosti pravoslavnih narodov«, ki ga je organizirala Ruska pravoslavna cerkev lansko leto v Ljubljani. Kot smo izvedeli, bo premiera filma »Po poteh pravoslavja - drugi del« v kripti Hrama svetega Save v Beogradu konec meseca maja. Nato so predvideni prikazi filma še v Zrenjaninu, Sremskih Karlovcih, Kraljevu, samostanu Žiča, v Ljubljani, Mariboru, Kranju, v Londonu in Moskvi.

»Pravoslavje se krepi, združuje in se širi. Vse več je pravoslavnih v ZDA in Južni Ameriki. S povečanjem števila pravoslavnih vernikov in njihovih cerkva se krepi pravoslavni duh. K temu lahko svoje doprinese tudi širjenje resnic o moči srbskega naroda in Srbske pravoslavne cerkve, ki deluje v stotih državah sveta,« govori Rade Bakračević, ki v svojem filmu ekskluzivno prvič prikaže ikono »Bogorodice Trojeručice« iz svete carske zakladnice samostana Hilandar. Imenovana ikona je prvič po 800 letih prepovedi prenesena iz samostana Hilandar na otoku Athos ter z ladjo prepeljana v Solun, kjer so jo ob varstvu vojske in policije, spremstvu svečenikov celega sveta in ogromnega števila vernikov prenesli v cerkev svetega Dimitrija v Solunu. Tam je bila postavljena v osrednji ikonostas, da so jo lahko občudovali verniki vsega sveta. Ta del filma bo prvič prikazan svetovni javnosti.

»Kopije filma prejmejo patriarh Irinej, iguman Metodije, Hram svetega Save v Beogradu, pravoslavne cerkve in samostani, univerzitetne knjižnice v Sloveniji, srbska društva in ambasade, kot tudi srbska ministrstva v Beogradu in medijske hiše v Srbiji in Evropi,« pove Bakračević o svojih načrtih po beograjski premieri.

V 90-minutnem dokumentarnem filmu (posnetkov je bilo za 270 minut !) Radeta Bakračevića so na posnetkih ruski patriarh Kiril, carigrajski patriarh Vartolomej, srbski patriarh Irinej, iguman Metodije iz samostana Hilandar na otoku Athos v Grčiji, dunajski vladika Andrej, zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije, pokojni metropolit Jovan ter še 60 episkopov in svečenikov,« zaključuje Marko Lopušina.

Foto: Rade Bakračević


Več v Kultura in izobraževanje