Srbski fotografi v Gornji Radgoni

Kar 26 članov Foto kluba Leskovac se predstavlja s 43 fotografijami

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. maj 2016 ob 10:48
Razstava Foto kluba Leskovac

Razstava Foto kluba Leskovac

Prav v času odprtja in začetka Tedna ljubiteljske kulture in osrednje regijske prireditve "Dan neskončnih možnosti", ki je v petek, 13. maja zvečer, potekala v Domu kulture Gornja Radgona, so v galeriji istega kulturnega hrama, odprli nadvse zanimivo fotografsko razstavo. Ob pozdravnem nagovoru direktorice Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona, mag. Norme Bale, radgonskega župana Stanislava Rojka, srbskega igralca in fotografa Dušana Milovanovića, je razstavo odprl predsednik Fotografske zveze Slovenije in Fotokluba Proportio divina iz Gornje Radgone, Ivo Borko. Na razstavi, ki bo na ogled do 31. maja, se predstavlja kar 26 vrhunskih srbskih fotografov iz Foto kluba Leskovac, ki so na ogled postavili kar 43 svojih fotografij, dejansko pravih umetnin v črno beli in kolor tehniki. Odprtje prve tovrstne razstave iz tujine, v radgonskem kulturnem domu, sta popestrili mladi glasbenici - harmonikarici iz ZGŠ Maestro, Nives Hödl in Katarina Kerec, pod mentorstvom Dejana Raja.

Foto klub Leskovac sicer sodi med najstarejše tovrstne klube na območju nekdanje SFRJ, saj deluje že od leta 1928, uradno pa je ustanovljen in registriran tik pred koncem 2. svetovne vojne, leta 1944. Ob tem je FK Leskovac eden najbolj kakovostnih tovrstnih klubov v Srbiji in nekdanji skupni državi, ki mimogrede vsako leto, v svojem mestu na jugu Srbije, pripravlja srečanje in razstavo fotografij, avtorjev iz vseh držav nastalih na območju nekdanje SFRJ. Kot poudarjajo v klubu, je slednji ustanovljen predvsem s ciljem edukacije mladih ljudi, promocije fotografije kot umetnosti, ter sploh promocije kulture in umetnosti. V skoraj 90 letih delovanja FK Leskovec odlično sodeluje s stanovskimi kolegi iz Srbije in tujine. Realizirali so številne projekte iz oblasti fotografije kot umetnosti, promocije kulture in ohranjanja kulturne dediščine. Na mednarodnem področju še posebej poudarjajo dva projekta, in sicer Samit fotografov EX Jugoslavije in Program mednarodnega sodelovanja z Makedonijo. V okviru omenjenih projektov so tako zbrali veliko število eminentnih fotografov, mojstrov fotografije, iz Srbije in tujine. Posebno pozornost namenjajo tudi "Foto šoli", ki je namenjena tako otrokom in mladini, kot odrasli populaciji, ki se želi približati fotografiji.

Sicer pa so na osrednji regijski prireditvi ob otvoritvi Tedna ljubiteljske kulture, v Domu kulture v Gornji Radgoni nastopili: Take nine orchestra s pevko Saro Koler Urbanič, Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer s pevcema Klavdijo Štuhec in Damjanom Kuzmo, Moški vokalni kvintet Aeternum, Folklorna skupina Kajeri, Humoristka Macho in Mejke in Ljudske pevke iz Sv. Jurija ob Ščavnici.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje