Francoske specialitete v »deželi srčkov«

Dijaki SŠGT Radenci uspešno zaključili še en mednarodni projekt

Prlekija-on.net, četrtek, 9. junij 2016 ob 09:39
Francoske specialitete na SŠGT Radenci

Francoske specialitete na SŠGT Radenci

V Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer že vrsto let namenjajo veliko pozornost mednarodnem sodelovanju ter projektom na tem področju. Po številnih uspešno izvedenih mobilnostih dijakov v Španiji, na Portugalskem in Malti so bili dijaki marca 2016, na enomesečni izmenjavi v Franciji. Projekt z naslovom Experiencing Mobility in Vichy (Vichy - izkušnja mobilnosti) se je izvajal v Franciji v povezavi s partnerskim srednješolskim centrom Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy. Deset dijakov SŠGT Radenci je na enomesečnem praktičnem usposabljanju z delom pri različnih delodajalcih v zdraviliškem mestu Vichy nabiralo nova znanja in izkušnje.

In ob zaključku letošnjega projekta mobilnosti poimenovanem »Experiencing mobility in Vichy« so dijaki, skupaj s svojimi mentorji, ob izteku šolskega leta 2015/16 pripravili poseben dogodek, na katerega so v šolo povabili svoje starše, predstavnike sveta staršev in sveta šole, Zdravilišča Radenci ter druge goste. Na prireditvi so dijakinje in dijaki ob zaključku svojega projekta, na zanimiv način predstavili, kaj so videli, doživeli in se naučili na enomesečnem praktičnem usposabljanju v zdraviliškem kraju Vichy v Franciji, kjer so si nabirali nova znanja in izkušnje.

Njihova delovna mesta so se v času gostovanja v Franciji nahajala v priznanih in prestižnih hotelih ter restavracijah, kot so: Hotel Mercuer Thermalia (Boris Vincetič), L’Oree des Termes (Danija Ferlinc, Majda Sever), LE 7 (Samanta Leopold, Eva Kreft, Janez Mlinarič), Hotel Les Celestins (Janin Gomilšak), Musee D’Opera de Vichy (Matija Režonja), Le Gaulois (Sandi Petek), ter Quartier Latin (Sanja Lovrec). Gostom SŠGT Radenci so dijaki ob tej priložnosti najprej predstavili cilje in pomen projekta Erasmus+, ki so jih povezali s kratko predstavitvijo dogajanja na enomesečnem usposabljanju, svojo predstavitev pa so povezali tudi s prikazom znamenitosti mesta ter z zanimivostmi, ki so jih doživeli na ekskurziji v deželi Vulcaniji. Deležni so bili tudi svečanega sprejema z večerjo, ki so jo za njih pripravili na partnerski šoli Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy.

Ob uspešno izvedeni mobilnosti so si dijaki pridobili tudi Europass mobilnost – to je standardni evropski dokument, v katerem so zapisane veščine in spretnosti, pridobljene na izobraževanju v tujini. Europasse sta dijakom ob tej priložnosti podelili koordinatorica projekta, Darja Zlatnik, in ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt. Seveda pa so svečano podelitev dokumentov in predstavitev projekta Erasmus+ na SŠGT Radenci zaključili z izvrstno francosko kulinariko. Dijaki, udeleženci mobilnosti v Vichyju, so pridobljena znanja in izkušnje strnili v slasten meni, s katerim so pogostili prisotne goste. "SŠGT Radenci je uspešna s prijavami na mednarodne projekte v okviru razpisov Erasmus+. Cmepius in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta že leta 2014 naši šoli podelila »Zlato jabolko kakovosti« za najbolj uspešno zaključen projekt. Prepričani smo, da si tudi naš tokratni projekt »Experiencing mobility in Vichy« prav tako zasluži pohvalo, še zlasti naši dijaki: Boris, Danija, Majda, Samanta, Sanja, Eva, Sandi, Janez, Janin in Matija. Izobraževanje in nabiranje novih delovnih izkušenj na mednarodnem področju pa se uspešno nadaljuje, saj je naša šola uspela z novo prijavo na razpisu za 2016. Projekt se bo izvajal na Malti, kjer bodo naši dijaki, tokrat smer turizem, opravljali enomesečno delovno prakso", je na svoje dijaka ponosna ravnateljica šole Janja Prašnikar Neuvirt. Dodala pa je tudi: "SŠGT Radenci je sodelovala in izvedla že več projektov, kar izkazuje vključenost v strategijo in vizijo. Mobilnost kadra je tako sestavni del pedagoškega in izobraževalnega procesa na šoli. Z mobilnostjo postane šola bolj odprta za kulturni dialog, integracijo novih znanj in primerov dobre prakse v izobraževalni proces ter njihov prenos na različna področja …"

Zanimivo je, da je francoski Vichy, podoben kraju Radenci, saj gre za mesto termalnih vrelcev, ki je znano: po mineralni vodi Vichy Celestins in bonbonih Pastile de Vichy. Termalna voda Vichy izvira iz osrčja francoske vulkanske regije v globini 4000 m (vsebuje kar 15 mineralov in 13 oligoelementov). Mesto leži ob reki Allier, v bližini mesta je tudi jezero, kjer se odvijajo številne športne aktivnosti.

Meni ob zaključku projekta
Za goste, mentorje, vodstvo šole in starše, so dijaki, udeleženci projekta, v deželi srčkov ob reki Muri pripravili pravo francosko kosilo, pa še to prav iz podobnega mesta, kjer imajo veliko termalnih vrelcev, Vichy:

Rakci v solati z beluši - Salade aux crevettes et aux asperges
Solata Nikozija - Salade Niçosie
Francoska čebulna juha - Soupe l'oignon français au gratin
File v poprovi skorjici - Filet de porc en poivre gris
Gratiniran krompir – Gratin dauphinois
Cordon Bleu
Krem brule - Crème brûlée
Krema s pasijonko in malinami - Crème aux fruits de la passion et de framboises
Flambirane palačinke - Crêpes Suzette

Pijače: Bonne journe cocktail, jus d' orange; Sauvignon-kakovostno, letnik 2015, suho (Štajerska Slovenija, Jeruzalem Ormož); Modri pinot-kakovostno, letnik 2009, suho (Vipavska dolina, Agroind Vipava); Penina traminec-vrhunsko, polsladko, Štajerska Slovenija, Radgonske gorice).

In ob vsem tem ter zlasti ob vsem kar so dijaki prinesli iz Francije, so vsi prisotni ob predstavitvi projekta v učilnici strežbe SŠGT Radenci, bili upravičeno navdušeni in zadovoljni.

V Radencih že 54 let
Izobraževanje gostinskih in turističnih delavcev v Radencih se je pričelo že jeseni leta 1962. Radenska je bila tedaj edino podjetje v Pomurju, ki je razvijala tudi gostinstvo in turizem. Tako ni naključje, da sta v eni od stavb Radenske dobila prve prostore za delo tudi gostinska šola in dijaški dom. Leta 1973 so dijaki pričeli s poukom v novi stavbi, ki je bila tedaj sodobna in dovolj prostorna, dijaki dijaškega doma pa so se preselili v novo stavbo leta 1981. Vsa leta učitelji in vzgojitelji šole in dijaškega doma skrbijo, da bi dijaki svoje delo opravljali strokovno, tako kot pač gostje od gostincev pričakujejo. Predvsem pa, da bi bili pri svojem delu ustvarjalni in zadovoljni. Dijaki in profesorji se vključujejo v razne projekte. Med drugim sodelujejo tudi z gostinskimi šolami iz Avstrije in Madžarske. Prijateljske stike pa so navezali tudi z gostinsko šolo iz Italije, Finske, Slovaške, Francije...

Šola s 54-letno tradicijo seveda ima tudi svojo vizijo po kateri želijo postati oz. ostati ena izmed najboljših srednjih strokovnih šol na področju gostinstva in turizma, ki bo prepoznavna v slovenskem in tudi v evropskem merilu. Z dobrim, strokovno vodenim delom v šoli, povezanostjo z delodajalci ter nacionalnimi in mednarodnimi projekti zagotavljajo kakovostno izobraževanje. "Izobražujemo v programih srednjega poklicnega, strokovnega in poklicno tehniškega izobraževanja za poklice: gastronom hotelir, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik. Izvajamo kvalitetne in moderne oblike dela, sodelujemo z okoljem ter skrbimo za povezanost med dijaki in učitelji. Izvajamo tudi izobraževalne programe za odrasle, naši dijaki pa imajo možnost bivanja v dijaškem domu. Poleg rednih obveznosti se dijaki  udeležujejo Gostinsko-turističnega zbora, tekmovanja v mešanju pijač, turistične tržnice, športnih tekmovanj, tekmujejo v poznavanju piva, materinščine, tujih jezikov, matematike, zgodovine ipd. Udeležujejo se strokovnih ekskurzij po Sloveniji in tujini, v okviru strokovnih predmetov pa izvajajo projekte, delavnice, razstave, predstavitve, sprejeme, pripravljajo izredne obroke ob raznih svečanostih…Mnogi dijaki šole so pripravljali in stregli jedi raznim eminentnim gostom (angleški kraljici, predstavnikom držav…)", pravi ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, ki je zelo zadovoljna, da so dijaki uspešni. Pri tem je pomembno, da jim nudijo dodatno strokovno pomoč, izvajajo individualizirani načrt izobraževanja in spremljajo njihov napredek.

Skozi leta so se v Radencih izšolali številni kuharji, natakarji ter gostinski in turistični tehniki. Nekateri bivši dijaki so priznani mojstri. So vodilni gostinsko turistični delavci, avtorji različnih strokovnih knjig in dobitniki številnih kolajn iz tekmovanj doma in po svetu. Tako so radensko šolo, med drugimi, obiskovali: Danilo Kozar, Branko Časar (avtor strokovnih knjig) in Štefan Sraka, ki so bili člani nacionalnih tekmovalnih ekip na kuharskih olimpijadah. "Ponosni smo na vsak uspeh, še posebej, ker jih je veliko", dodaja ravnateljica.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje