Ob 25. letnici samostojnosti odkrili spominsko obeležje

Pri Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru so odkrili spominsko obeležje ob 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije, nato je potekala še osrednja prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti v Domu kulture Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 24. junij 2016 ob 08:18
Odkritje spominskega obeležja ob 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije

Odkritje spominskega obeležja ob 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije

Občina Ljutomer je pipravila prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti, kjer so najprej pri Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru pri spomeniku Triglav, odkrili spominsko obeležje ob 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije, nato pa še osrednjo prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti v Domu kulture Ljutomer. Proslava je potekala v četrtek, 23. junija.

Najprej je pri spomeniku Triglav, pri mostu, ki vodi v Park I. slovenskega tabora, potekala krajša slovesnost, kjer so odkrili spominsko obeležje ob 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije. Obeležje je posvečeno takratnim ljutomerskim podjetjem, ki so v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo v letih 1990 – 1991 v svojih prostorih hranila orožje Teritorialne obrambe Ljutomer. Zbrane je najprej nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, slavnostni govornik pa je bil predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Branko Bratkovič, ki je spomnil na dogodke izpred 25 let, ki so bili povod za samostojno državo. Izpostavil je podpisano zavezo strank ob odločitvi za plebiscit, da si prav noben del politične elite ne bo prisvajal zaslug za referendumsko odločitev ljudstva, vendar ta zaveza, kot je dejal, ni veljala dolgo in ne velja niti danes. Delegacije so ob obeležje ter ob obeležja drugod po občini položila tudi vence.

Po odkritju obeležja je v Domu kulture potekala še osrednja prireditev v počastitev 25. junija – dneva državnosti. Zbrane v dvorani je nagovorila županja, slavnostni govornik pa je bil mag. Franci Pivec, filozof in sociolog, kulturni delavec in poslanec prvega sklica parlamenta ob osamosvojitvi Slovenije. V svojem nagovoru je orisal dogodke pred in po 25. junijem 1991, spomnil pa se je tudi številnih Prlekov, ki so tako ali drugače pomagali, da imamo danes svojo državo. V kulturnem programu so nastopili pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Komorni zbor Orfej in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Po proslavi je sledila še pogostitev


Več v Kultura in izobraževanje