Na Otoku ljubezni v Ižakovcih so se srečali ljubitelji starodobne tehnike »Pufkači«

Peta panoramska vožnja s starodobnimi traktorji

Jože Žerdin, nedelja, 3. julij 2016 ob 19:13
Srečanje ljubiteljev starodobne tehnike

Srečanje ljubiteljev starodobne tehnike

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike »Pufkači« Ižakovci je v soboto, 25. junija, ob 25. letnici države Slovenije, pripravilo peto srečanje ljubiteljev starodobne tehnike, kamor sodijo stari ohranjeni in restavrirani traktorji. Osnovni namen srečanja je bil ohranjanje in obujanje starodobne kmetijske tehnike, ki vse bolj tone v pozabo in iz te »zaprašine« so člani društva »Pufkači« veliko traktorjev in priključkov restavrirali. Nekateri zgodovinski traktorji imajo častitljivo starost, pri čemer so nekateri stari čez 67 let. Člani društva pa jih uporabljajo za panoramske vožnje, za oranje na različnih tekmovanjih in za druga kmetijska opravila.

Petega srečanja se je udeležilo okoli 90 udeležencev iz Društva ljubiteljev starodobne tehnike »Pufkači« Ižakovci, Polanski Pucki in Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike in druge tehnike Pomurja Beltinci in drugi ljubitelji starodobne kmetijske tehnike. Peto panoramsko vožnjo s traktorji so udeleženci začeli pri vaško-gasilskem domu v Ižakovcih, od koder se je potem kolona traktorjev vila skozi vasi Beltinci, Gančani, do Lipovcev, kjer so se ustavili v kmečkem turizmu Jakob, kjer so med drugim udeleženci srečanja poskusili dviganje uteži. Nato so se lepotci odpravili proti Bratoncem, kjer so jih člani TD Bratonci pogostili s kulinarično jedjo - krapci.

Kolona traktorjev se je nato odpeljala proti vasi Dokležovje in zaključek so sklenili na Otoku ljubezni v Ižakovcih, kjer so prav tako pripravili šaljivo traktorsko tekmovanje. Na Otoku ljubezni so se naužili svežega zraka in si ogledali številne zanimivosti, kot je brod, plavajoči mlin na valovih reke Mure in muzej büjraštva. Kot je povedal predsednik društva »Pufkači« Ižakovci Stanko Horvat je zadovoljen, da se je peto srečanje z panoramsko vožnjo končalo varno in srečno in udeleženci so na svoje domove odnesli lepe spomine. Poslanstvo društva je tudi v tem, da 60 članov društva skrbi za starodobne kmetijske traktorje, udeležujejo se različnih panoramskih voženj, tekmujejo v oranju s starimi traktorji, se pomerijo v košnji trave z ročnimi kosami in sodelujejo na podobnih srečanjih v občini Beltinci in širši okolici.


Več v Družabno