Leščečki v jubilejnem letu zaplesali v Pragi

Folklorna skupina Leščeček letos obeležuje jubilejno 10. sezono svojega delovanja

Prlekija-on.net, torek, 12. julij 2016 ob 11:32
Folklorna skupina Leščeček v Pragi, foto: Sara Vinkovič

Folklorna skupina Leščeček v Pragi, foto: Sara Vinkovič

Folklorna skupina Leščeček, ki deluje znotraj KD Slavko Osterc Veržej, letos obeležuje jubilejno 10. sezono svojega delovanja. Skozi celotno sezono so pripravili različne dogodke, ki so kot kamenčki mozaika, polnili celostno podobo njihovega uspešnega delovanja. V biltenu, ki je izšel v začetku sezone, lahko beremo, da je skupina zadnjih pet let redno uvrščena na državna srečanja odraslih folklornih skupin, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti RS.

Tudi z letošnjim spletom »Smo trlje bile« so še šestič zapored prepričali strokovno komisijo in se uvrstili na državno srečanje, ki bo letos potekalo v Žalcu. Prav tako uspešno je tudi delovanje Vokalne skupine Leščeček, saj redno posegajo po doseganju državne ravni na srečanjih pevcev ljudskih pesmi. V letošnjem letu so za prleško ljudsko pesem »O jaz, bogi kmet« posneli tudi profesionalni videospot in ga javnosti predstavili na koncertu »Midva«, ki je potekal v marcu. Dosežki so še toliko bolj zavidljivi, če vemo, da skupino sestavljajo mladi pevci in plesalci, povečini dijaki in študentje, ki se med tednom mudijo zaradi izobraževanja ali dela izven Pomurja, a se ob vikendih vračajo domov in z ljubeznijo negujejo ljudsko izročilo ter tako odkrivajo svoje korenine. Kar pa je najpomembneje je, da se družijo, kvalitetno preživljajo svoj prosti čas in prepletajo osebne odnose, ki so v sodobnem svetu tehnologije, predvsem mladim, že velikokrat tuji. Njihovo vestno delo je v letošnjem letu še posebej nagradila tudi Občina Veržej, ki je skupini ob 17. Občinskem prazniku podelila plaketo.

Pravkar pa so se člani vrnili s še enega vrhunca jubilejne sezone - gostovanja na Češkem. Tam so se udeležili XX. Mednarodnega folklornega festivala, ki je potekal v Pragi. Poleg uradne predstavitve na festivalu, ki se ga je udeležilo sicer čez 30 skupin iz Evrope in Azije, so Leščečki popestrili tudi dogajanje na ulicah češke prestolnice, ter številnim turistom in domačinom približali slovenske tradicionalne plese. Nekateri so tudi zaplesali z njimi in se kakšnega koraka tudi naučili. Dogajanje je bilo vsekakor pestro in bo vsem ostalo v nepozabnem spominu.

Praznovanje 10. sezone delovanja bodo zaokrožili z 10. letnim koncertom, ki ga pripravljajo v novembru. Veržejskemu že kar nekaj let sledi tudi ponovitev v Kulturnem domu Ljutomer. Že sedaj pa vabijo vse, da jih pridete pogledat, ko nastopajo kje v vaši bližini, ali pa jih obiščite na njihovem letnem koncertu. Mlade s celotnega Pomurja pa vabijo tudi v svoje vrste - v septembru spet začnejo z delom na polno!


Več v Kultura in izobraževanje