Žegnanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja v Babincih

Daritveno sveto mašo je daroval župnik Andrej Zrim

Jože Žerdin, torek, 16. avgust 2016 ob 17:55
Žegnanje ob Marijinem prazniku v Babincih

Žegnanje ob Marijinem prazniku v Babincih

V župniji Ljutomer so ponosni na vaško kapelico v Babincih, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. Gre za pomemben sakralni objekt, ki stoji v središču vasi, saj so domačini Babincev na svojo Marijino kapelo ponosni, jo vzdržujejo in obnavljajo ter se ob večjih cerkvenih praznikih ob njej zbirajo k molitvi. Letošnje vaško žegnanje ob največjem Marijinem prazniku je bilo v ponedeljek, 15. avgusta, ko so se ob kapelici zbrali domači verniki, njihovi sorodniki, prijatelji, znanci in Babinčari, kateri so pred leti zapustili ta miren kraj na Murskem polju, a se kljub temu ob Marijinem prazniku vračajo med svoje Babinčare.

Ob Marijinem prazniku je v kapelici sveto mašo daroval župnik župnije Ljutomer in dekan dekanije Ljutomer Andrej Zrim, ki je spregovoril o Marijinem prazniku ter pohvalil domačine, da tako lepo skrbijo za svojo kapelico. Na žegnanju so se verniki še posebej v molitvi priporočili Marijini in njeni materinski ljubezni za slovenski narod. Domačini so za to priložnost lepo okrasili notranjost kapelice in daritveni oltar. Med sveto mašo so verniki pod vodstvom organista Branka Stojka peli Marijine pesmi, ki so nekaterim segle do dna srca.

Po maši so se še vsi skupaj po stari navadi zbrali za skupno mizo na dvorišču vaškega doma, kjer so jim domače gospodinje iz Babincev pripravili žegnanjsko kosilo. Na druženju so med drugim obujali spomine iz krščanskega življenja ali mladostnih dni, kajti družinske in prijateljske vezi so najbolj pristne prav vsako leto enkrat in sicer ob Marijinem prazniku, ko se vsi skupaj povežejo v eno družino.


Več v Kultura in izobraževanje