V Ljutomeru izpeljali štirinajsti Oratorij

Štirinajsti Oratorij v Ljutomeru je potekal od 8. do 14. avgusta pod naslovom »Zdaj gre zares«

Prlekija-on.net, petek, 19. avgust 2016 ob 11:38
14. Oratorij v Ljutomeru

14. Oratorij v Ljutomeru

Poletne počitnice so čas brezskrbnih dni in nepozabnih doživetij. V ta namen, so mladi animatorji pod vodstvom Jožeta Paniča in Jerneja Rudolfa ter v sodelovanju z župnijo Ljutomer in domačimi duhovniki ter kaplanom Zoranom Carjem, ki je ves čas skrbel za duhovno plat Oratorija, priredili štirinajsti Oratorij v Ljutomeru, s spodbudnim naslovom »Zdaj gre zares«, ki je potekal od 8. do 14. avgusta.

Že štirinajsto leto organizatorji Oratorija, navdušeno vabijo, da se vsi otroci in mladostniki pridružijo v objemu petja, iger, veselja, delavnic, molitve in še seveda marsičesa novega.

Tudi letos ni bilo nič drugače, kvečjemu je bilo teh šest dni še lepših in bolj pestrih. Glavni moto letošnjega Oratorija je bil, »Zdaj gre zares«, ki razkriva oratorijsko zgodbo.

Zgodba letošnjega oratorija je govorila o Ostržku, ki se iz lutke počasi prelevi v dečka. Vendar ta proces ni tako preprost. Pot njegovega odraščanja se vije med dobrimi sklepi in vsakodnevnimi skušnjavami, ki jim vedno znova podleže. Ob strani mu stojijo oče Pepe, vila Plavolaska in Murn Modrec – njegova vest. Šele ko zmore svoje dobre želje in sklepe tudi uresničiti, se Ostržek spremeni v dečka, osebo. Njegovo odločitev za dobro izraža geslo: »Zdaj gre zares«. Ostržek ob koncu oratorija ni več lutka, temveč človek, ki se ravna po vrednotah družine, želje po učenju, delavnosti, resnicoljubnosti in odgovornosti. Ostržkovo odraščanje, njegovi vzponi in padci so pot, ki jo mora prehoditi tudi vsak od nas. Zato se v njem lahko prepozna vsak otrok in mladostnik.

Otroci so za udeležbo na Oratoriju potrebovali le veliko dobre volje, usta za govorjenje, molitev in petje, veselje do iger in ustvarjalne roke. Oratorija v župniji Ljutomer se je udeležilo 50 otrok iz Ljutomera ter okoliških vasi in tudi drugih krajev po Sloveniji. Za vse omenjene zabavne dogodivščine, poučne vsebine in nepozabne urice, pa je skrbelo 25 izobraženih animatorjev.

Druženje je bilo res nekaj neponovljivega, saj so se otroci naužili prave zabave, poletnih iger in razvedrili svoje napete možgančke.

Program Oratorija:
Od ponedeljka do petka:
9.00  Zbiranje otrok
9.30 - 10.00 Himna, dvig zastave, zgodba.
10.00 - 15.45 Kateheze, delavnice, kosilo, velika igra.
15.45 - 16.00 Spust zastave in odhod domov.

Sobota:
Na ta dan ni bilo oratorija, saj so animatorji pripravljali zaključno prireditev in pospravili vse kar je bilo potrebno.

Nedelja:
9.30 – 9.45 Zbiranje.
10.00 Sv. Maša.
11.00 Druženje, predstavitev izdelkov.

Vsi organizatorji in animatorji letošnjega Oratorija, ki je praznoval že štirinajsto obletnico obstoja, se iskreno zahvaljujejo vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji Oratorija, predvsem pa staršem, ki ste jim v času Oratorija zaupali svoje otroke in s svojimi prispevki omogočili, da so otroci lahko preživeli prijeten teden s svojimi vrstniki in prijatelji, prav tako iskrena hvala gre vsem pridnim kuharjem in kuharicam ter dobrim donatorjem, ki so s svojim prispevkom pripomogli k pokritju stroškov. Še enkrat vsem iskrena hvala v upanju, da se snidemo spet naslednje leto, ko bomo imeli Oratorij od 7. do 13. avgusta in to jubilejni že petnajsti po vrsti in verjemite, da vam animatorji pripravljamo obilo presenečenj.

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje