Jože in Marinka pridelujeta odličen med

Zlata medalja za med čebelarskega mojstra in njegovo učenko

Prlekija-on.net, nedelja, 28. avgust 2016 ob 09:26
Marinka Fekonja in Jože Kramberger

Marinka Fekonja in Jože Kramberger

V okviru 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2016 v Gornji Radgoni, so potekala številna ocenjevanja živilskih in drugih izdelkov. Med njimi je bilo tudi 14. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, kjer je sodelovalo 48 čebelarjev z 69 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Madžarske. Na ocenjevanje sta svoje vzorce medu poslala tudi »stari« čebelarski mojster Jože Kramberger, član Čebelarskega društva Negova, iz Negove, in njegova »učenka« Marinka Fekonja, prav tako članica ČD Negova, doma iz Ihove.

Jože Kramberger je na ocenjevaje poslal cvetlični in gozdni med. Za oba poslana vzorca je prejel zlato medaljo in je bil razglašen za prvaka vrste cvetličnega medu letnika 2016. Marinka pa je sodelovala z vzorcem cvetličnega medu, letnika 2016 in prav tako prejela zlato medaljo. Medalje je dobitnikoma izročil minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, čestitali pa so jima, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, dr. Lidija Matavž strokovnjakinja za čebelarstvo pri KGZ Slovenije – Murska Sobota, predsednik ČZ Slovenije Boštjan Noč ter nova medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič in prva medena princesa Dijana Božič.

Jože Kramberger (brat pokojnega dobrotnika iz Negove, Iveka Krambergerja op.p.), ki bo te dni napolnil 86 let, čebelari že 70 let. Je pravi mojster čebelarstva in je svoje znanje prenesel na mnoge mlade čebelarje. Ponosen je, da je tudi njegova »učenka«, Marinka Fekonja, ki se ukvarja s kmetijstvom, prejela zlato medaljo. Jože pa je vzgojil tudi nekaj čebelarjev prek čebelarskega krožka na OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi, kjer je tudi strokovni vodja. Kot pravi mu je žal, da se ni ocenjevanja udeležilo več čebelarjev iz tega področja. Vzorcev niso poslali čebelarji ČD Apače in Radenci, iz ČD Sv. Jurij ob Ščavnici pa je bil zastopan edini čebelar Matija Perša, ki je za med prejel srebrno medaljo.


Več v Kultura in izobraževanje