Rudolf Redek se je po več kot stotih letih simbolično vrnil v rodno Prlekijo

Spominska slovesnost ob prenosu zemlje z groba Rudolfa Redka, slovenskega vojaka, padlega v prvi svetovni vojni in odkritje spominske plošče žrtvam druge svetovne vojne ter nemirnih povojnih let

Prlekija-on.net, nedelja, 4. september 2016 ob 10:49
Slovesnost ob prenosu zemlje z groba Rudolfa Redka

Slovesnost ob prenosu zemlje z groba Rudolfa Redka

Občina Ljutomer in Župnija Ljutomer, sta v soboto, 3. septembra, pred cerkvijo Sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, pripravili spominsko slovesnost ob prenosu zemlje z groba Rudolfa Redka, slovenskega vojaka, padlega v prvi svetovni vojni na Zahodni fronti. Ob tem so odkrili tudi spominsko ploščo žrtvam druge svetovne vojne ter nemirnih povojnih let.

Na slovesnosti sta med drugim bila prisotna veleposlanik Republike Slovenije v Bruslju Matjaž Šinkovec in murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki sta skupaj z županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba ob prisotnosti msgr. Izidorja Veleberija zemljo z groba položila ob cerkev. Ploščo žrtvam 2. svetovne vojne in povojnih let je odkrila županja, škof pa je zemljo in ploščo blagoslovil.

Rudolf Redek, rojen 15. aprila 1890, s Kamenščaka, je bil topničar avstroogrske vojske, padel pa je v 1. svetovni vojni v belgijskem kraju Diksmuide, 30. decembra 1914. Na spominski slovesnosti na nemškem vojaškem pokopališču v kraju Diksmuide so se januarja letos zbrani poklonili edinemu znanemu padlemu slovenskemu vojaku med 1. svetovno vojno v Belgiji. Ob tej priložnosti so v skladu s prakso flamske vlade v času komemoracije ob stoletnici Velike vojne 2014-2018 z groba vojaka zajeli nekaj zemlje, ki je bila prepeljana v Ljutomer. Rudolf Redek se je tako po več kot stotih letih simbolično vrnil v rodno Prlekijo.

V kulturnem programu so nastopili Ljutomerski oktet, trio violončelistov KD Orfej Ljutomer in trio trobentačev KD Ivan Kaučič Ljutomer. Slovesnost je povezovala Mira Rebernik Žižek.


Več v Kultura in izobraževanje