Milan Brglez: V Prlekiji sem preživel prekrasen dan

Predsednik DZ RS dr. Milan Brglez se je cel dan potepal po Prlekiji

Prlekija-on.net, nedelja, 11. september 2016 ob 09:24
Milan Brglez v Prlekiji

Milan Brglez v Prlekiji

V petek se je v Prlekiji, kot smo že pisali, mudil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez. Zvečer je na slavnostni prireditvi ob 18. občinskem prazniku bil slavnostni govornik, še pred tem pa je obisk izkoristil za ogled več podjetij in ustanov ter se srečal s številnimi posamezniki in društvi v občinah Ljutomer in Križevci.

Dopoldan je prispel v Ljutomer pred Gimnazijo Franca Miklošiča, kjer so ga pričakali poslanec Državnega zbora mag. Aleksander Kavčič, koordinator SMC občine Križevci Mitja Kos, predsednica LO SMC Murska Sobota Ksenija Flegar, ravnatelj GFML Zvonko Kustec ter profesor Jernej Jakelj.

Skupaj so si ogledali gimnazijo, ki se ponaša s slovesom ene najboljših gimnazij v Sloveniji ter prisluhnili ravnatelju, ki jim je predstavil njihovo delovanje in vizijo. V 3.B razredu se je nato Brglez pridružil dijakom, ki so izvedli simulacijo delovanja državnega zbora, sam pa je pri tem opravil svojo vlogo predsednika DZ. Dijaki so debatirali na temo Volilna pravica že pri 16-ih ter se z dvotretjinsko večino odločili, da bodo volilno pravico pustili pri 18 letih.

Po obisku GFML se je Brglez podal v občino Križevci, kjer je obiskal podjetje Tondach v Borecih. Sprejeli so ga direktor podjetja Jože Štrakl, svetnik SMC Križevci Anton Moravec, ki je hkrati tudi zaposlen na podjetju Tondach ter člani in članice SMC Križevci. Po kratkem pogovoru z direktorjem so si ogledali proizvodnjo in izdelke podjetja Tondach.

V nadaljevanju je predsednik DZ v občini Križevci obiskal tudi družinsko podjetje in vrtnarijo Cornus d.o.o., kjer vzgajajo sadike zelenjadnic, začimbnic in jagod z minimalno uporabo pesticidov z Diafitovim sistemom priprave vode. Srečali so se z direktorjem Cornusa Dragom Belecem in njegovo družino ter si ogledali vrtnarijo.

Nato si je v Gajševcih ogledal še vedno delujoči mlin iz leta 1908, ki ga je poganjala reka Ščavnica. Danes je to moderen mlin, katerega uspešno vodi Dušan Stajnko, ki je bil leta 2014 tudi podjetnik leta območne obrtne zbornice.

Po ogledu mlina se je podal nazaj v Ljutomer, kjer se je v gasilskem domu srečal z Gasilsko zvezo Ljutomer in PGD Ljutomer. Tam se je vsem pridružila še predsednica LO SMC Ljutomer, Sara Karba, predsedniku DZ pa so člani upravnega odbora zveze predstavili delovanje društva in zveze, pokazali vozni park in opremo ter pri tem opozorili na visoke stroške le-tega ter problem pridobivanja sredstev, ki so za strokovno delo nujno potrebna. Opozorili so tudi na problematike, ki se pojavljajo v Zakonu o društvih, s katerimi se srečujejo, kljub temu da za občane opravljajo javno službo. Ob dogovoru iskanja skupne rešitve, so si ogledali še gasilsko vajo najmlajših, ki predstavljajo bodočo generacijo nesebičnih prostovoljcev mladih gasilcev in gasilk.

V nadaljevanju si je predsednik DZ ogledal še biser Prlekije - Jeruzalem. Podali so se med vinograde prelepega Jeruzalema, kjer so se naprej ustavili na "Šiponovem bregu", ki ga obdeluje družina VinoReja Kaučič. Srečali so se z Društvom vinogradnikov in ljubitelji vina Ljutomer, kjer so člani in članice društev vsak na svojem področju strokovnjaki za vino, vinograde in gospodarsko kmetijsko panogo vinogradništva. Predsedniku DZ so predstavili zgodovino, trenutno stanje in nujne spremembe, ki so potrebne za ohranitev vinske tradicije, vinogradništva in vinskega turizma v Prlekiji. Pot so nadaljevali v osrčje Jeruzalema, v Dvorec Jeruzalem, kjer si je Brglez ogledal tudi TIC Jeruzalem ter lepote občinskega protokolarnega objekta, srečal pa se je tudi z vinsko kraljico Martino XVIII, Tadejo Heric. Pogovor z Društvom vinogradnikov so nadaljevali tudi s sklepom, da se vse teme prelijejo na papir ter s pomočjo občinskega sveta, poslanca in občine začnejo izvajati določeni premiki v boljši razvoj in prihodnost prleškega vinogradništva in turizma.

Zvečer se je nato predsednik DZ udeležil slavnostnega dogodka občinskega praznika občine Križevci, kjer je bil slavnostni govornik, svoj govor pa je zaključil z besedami: "V Prlekiji sem preživel prekrasen dan, ki ga sedaj zaključujem prav s tem prijetnim srečanjem z vami." Celoten govor si lahko preberete tukaj.

Obisk je zaključil z druženjem s člani pomurskih lokalnih odborov SMC Ljutomer, SMC Murska Sobota, SMC Gornja Radgona in SMC Lendava v gostišču Zorko v Borecih.

Spodaj je nekaj utrinkov iz celotnega obiska dr. Brgleza v Prlekiji.

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje