Med nami živi ali večer v Enoteki

4. večer Med nami živijo, v Enoteki Ljutomer, nas je z očmi mlade zdravnice Tamare Elbl odpeljal v revno afriško državo Malavi, kjer je s kolegi zdravniki delala tri mesece

Prlekija-on.net, petek, 16. september 2016 ob 14:31
Med nami živi ...Tamara Elbl

Med nami živi ...Tamara Elbl

Smisel potovanja ni v odkrivanju novih krajev pač pa v tem, da pridobiš nov pogled. Nekaj podobnega je izjavil Marcel Proust.

4. večer Med nami živijo, v Enoteki Ljutomer, nas je z očmi mlade zdravnice Tamare Elbl odpeljal v revno afriško državo Malavi, kjer je s kolegi zdravniki delala tri mesece.

Izvedeli smo, da je Malavi država na jugovzhodu Afrike, ki je po stopnji revščine na sedmem mestu svetovne lestvice najrevnejših držav, kjer je vsak 3. prebivalec okužen z aidsom, kjer imajo eno najvišjih nepismenosti med prebivalstvom na svetu, kjer je umrljivost dojenčkov visoka in je pričakovana življenjska doba prebivalcev okrog 43 let. In kjer za 14 milijonov prebivalcev skorajda nimajo šolanih zdravnikov pač pa jih zdravijo priučeni zdravilci. Slišali smo malo jezika čevščina, otipali smo njihov denar in zaslutili, kako deluje rodovna ureditev na vasi.

Res je, da prisotni fizično nismo odpotovali v nove kraje, toda ob nanizanih podatkih, fotografijah in filmu so se prisotni na večeru v Enoteki razgovorili in se zamislili, v kakšnem razkošju živimo.

Martina Domajnko


Več v Kultura in izobraževanje