Tabor gasilske mladine letos že petič

Zbrala se je mladina iz PGD Središče, PGD Obrež, PGD Sela in PGD Ruše, pridružila pa se je tudi skupina otrok iz DVD Presika

Prlekija-on.net, petek, 23. september 2016 ob 19:58
5. tabor gasilske mladine v Središču ob Dravi

5. tabor gasilske mladine v Središču ob Dravi

Lanskoletno obljubo, kakor tudi naš cilj o nadgrajevanju tabora, odlično izpolnjujemo ter se trudimo mladino aktivno zaposliti tudi čez počitnice. Tako so se tabori gasilske mladine v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Središče ob Dravi zaradi močne prizadevnosti in vztrajnosti članov, tako rekoč usidrali v naš vsakoletni plan dela. Letos smo izpeljali že 5. tabor gasilske mladine, ki se ga je udeležilo do sedaj rekordnih 48 otrok iz petih različnih gasilskih društev. Taborili smo tik pred koncem šole, in sicer 18. in 19. junija 2016, ko so otroci zaključili s šolskimi obveznosti ter prihajajočemu poletju nagajivo pomahali v pozdrav. Ne samo, da se je pri gasilskem domu v Središču zbrala mladina iz PGD Središče, PGD Obrež, PGD Sela in PGD Ruše, temveč se nam je letos pridružila še skupina otrok iz DVD Presika, zato bi lahko rekli, da smo letos imeli tudi prvi mednarodni tabor. V dveh dneh se je zvrstilo veliko zanimivih in poučnih aktivnosti, za otroke pa je skrbelo približno 30 mentorjev, ki so vodili dejavnosti, skrbeli za prehrano, skrbeli za varnost otrok in še mnogo več.

Po uradni otvoritvi tabora z dvigom zastave, smo se najprej med seboj spoznavali, nato pa je sledil ogled in predstavitev središke oljarne s pokušino dobrot iz bučnic in bučnega olja. Po okusnem kosilu, ki so ga pripravile članice domačega društva, smo si za sladico privoščili še sladoled pri Rupertu. Nato si je vsak udeleženec tabora izdelal taborno rutico za v spomin, sledile pa so krožne delavnice. Na petih točkah smo spoznavali opremo in vozila, postavljali šotore, gasili lesene hišice, podirali tarčo z vedrovko ter si naredili sadna nabodala, ki smo jih pojedli za malico. Sobotno popoldne smo preživeli športno, saj smo se najprej zabavali in čofotali v bazenu iz bal, nato pa se v ekipah po štiri pomerili v orientacijskem teku. Dan smo zaključili s peko hrenovk na tabornem ognju in astronomsko delavnico z opazovanjem zvezd.

Spanje v šotorih na zelenici za gasilskim domom je vedno znova posebno doživetje za otroke, zato smo letos zaradi tolikšnega števila otrok postavili pravo šotorsko naselje. Po jutranjem razgibavanju in obilnem zajtrkom so se nam pridružili člani Kluba borilnih veščin Ormož, ki so nam prikazali osnove borilnih veščin. Glede na videno, lahko potrdim, da so se tudi mentorji, tako kot otroci, odlično vključili v to delavnico in sodelovali pri osvajanju gibov. Pridružil se nam je tudi reševalec NMP Ormož, ki je otrokom predstavil svoje delo ter jim razkazal rešilno vozilo, bolničarji PGD Središče ob Dravi pa so uprizorili vajo reševanja ljudi v raznoraznih nesrečah. Sledile so gasilsko-športno igre in zbiranje staršev, čemur je sledil zaključek našega dvodnevnega druženja. V družbi staršev, smo se mentorji in vsi člani domačega društva veselili uspešno izpeljanemu taboru in si obljubili, da se v takšnem številu, ali celo večjem, snidemo tudi naslednje leto, ko bomo obeležili tudi visok jubilej našega društva, 130. letnico našega obstoja, zato vas ob tej priložnosti vse vaščane kot tudi ostale podpornike našega dela od blizu in daleč vabim, da se udeležite prireditev in družabnih dogodkov, ki jih bomo organizirali naslednje leto.

V svojem imenu, kakor tudi v imenu PGD Središče ob Dravi, bi se rada zahvalila vsem donatorjem in posameznikom, ki so nam pri organizaciji letošnjega tabora priskočili na pomoč, naj si bo to materialno ali finančno. Hvala tudi vsem zunanjim izvajalcem delavnic in vsem prizadevnim članom domačega društva, ki so s svojim vloženim trudom in časom poskrbeli, da so se tudi letos otroci imeli nepozabno. Druženje in povezovanje na takšnih doživetjih vsekakor primanjkuje ne samo otrokom, ampak tudi odraslim, zato se veselimo prihajajočega jubilejnega leta, ki si ga želimo preživeti v vaši družbi. Na pomoč!

Lea Rajh


Več v Kultura in izobraževanje