Radgonska občina pripravlja celostno prometno strategijo

»Peški« Jasni Krempl zložljivo kolo!

Prlekija-on.net, sreda, 12. oktober 2016 ob 08:371
Kolo za Jasno

Kolo za Jasno

V veliki sejni sobi občine Gornja Radgona je potekala krajša slovesnost, na kateri so nagradili izžrebanko nagradne igre, ki je potekala v okviru aktivnosti povezanih z nedavnim "Evropskim tednom mobilnosti 2016", ter v sklopu aktivnosti izdelave Celostne prometne strategije (CPS) v občini Gornja Radgona. Ob tej priložnosti so izvajalci projekta, Razvojna agencija Pora, izvedli anketiranje prebivalstva o njihovem pogledu na prometno ureditev v Gornji Radgoni in v ETM. Med številnimi prispelimi anketami so opravili žrebanje, in privlačno nagrado zložljivo kolo, je prejela domačinka iz Gornje Radgone, Jasna Krempl, ki se, skupaj z možem Alešem ter otrokoma kmalu seli v Lutverce.

Ob navzočnosti sodelavk agencije Pora, Alenke Šumak in Tatjane Methans, je nagrado, katera je prejemnico Jasno zelo razveselila, podelil radgonski župan Stanislav Rojko, ki je ob čestitkah nagrajenki, izrazil željo, da bi projekt CPS dobro zaživel in prinesel korist vsem občanom, zlasti otrokom, invalidom, starejšim, onemoglim in drugim tako ali drugače hendikepiranim. Alenka Šumak pa je dejala, kako so zbrani podatki potrdili, kaj si ljudje želijo, torej večinoma kolesa. Nagrajenka Jasna se je tudi zahvalila za lepo nagrado, ob tem je obljubila, da bodo kolo v družini veliko koristili, saj da so vsi štirje ljubitelji kolesarjenja.

Projekt izdelava CPS Gornja Radgona je sicer bil uspešno prijavljen na Javni razpis za sofinanciranje operacij »Celostne prometne strategije« v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020: Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja, prednostna naložba ter Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi, specifični cilj: Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih.

Razpisovalec projekta, katerega vrednost je 71.764,71 EUR, je Ministrstvo za infrastrukturo RS. Od tega znaša vrednost EU sredstev, ki jih bo prejela občina, 50.000,00 EUR (85 % upravičenih stroškov), soudeležba občine pa znaša 21.764,71 EUR.  Projekt traja: od 10.3.2016  do 18.5.2017. Glavni cilj prijavljenega projekta je kvalitetna izdelava CPS, ki bo v nadaljevanju podlaga za odločanje o sprejemu in izvedbi ukrepov, vezanih na vse elemente prometnega sistema in ki bodo prispevali k razvoju urbane mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestih ter k boljši povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanju prometnih zastojev, izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanih območjih in povečanju prometne varnosti. Občina želi nadgraditi obstoječe metode načrtovanja z upoštevanjem načela strateškega razmišljanja, vključevanja, sodelovanja in vrednotenja ter s tem zagotoviti boljšo kakovost bivanja občanom.

Gre za celostno načrtovanje prometa, ki izhaja iz izkušenj dobrih praks mnogih evropskih mest in uresničujejo pristop, kjer so središče načrtovanja ljudje in višja kakovost bivanja. S pomočjo CPS si bo občina Gornja Radgona prizadevala rešiti izzive, povezane s prometom ter s tem tudi uresničiti ključne razvojne potenciale. S pripravo in uresničenjem CPS lahko občina pričakuje učinke, kot so: manjši zasebni izdatki za prevoz – ljudje v občinah s CPS potrošijo manj denarja za potovanja do določenega cilja; manj izgubljenega časa zaradi prometa – občine s CPS imajo manj prometnih zastojev; dvig kazalcev zdravja – zaradi zmanjšanja onesnaženosti zraka in večjih možnosti za aktivno potovanje so prebivalci bolj zdravi; večja dostopnost za vse prebivalce, vključno s starejšimi in mlajšimi ljudmi ter tistimi s funkcionalnimi težavami; učinkovitejše izpolnjevanje zakonskih obveznosti in reševanje težav z onesnaževanjem zraka; boljši dostop do sredstev EU, smotrnejša poraba občinskega proračuna – boljše upravljanje prometnega sistema pomeni znižanje stroškov vzdrževanja in razvoja infrastrukture.


Več v Kultura in izobraževanje