Murski čolnarji so pri reki Muri postavili obeležje zavetnika čolnarjev sv. Nikolaja

Sveti Nikolaj bo poslej še bolj čuval in varoval murske čolnarje iz Dokležovja

Jože Žerdin, ponedeljek, 17. oktober 2016 ob 08:54
Blagoslov obeležja zavetnika čolnarjev ob Muri

Blagoslov obeležja zavetnika čolnarjev ob Muri

Društvo čolnarjev Dokležovje je skupaj z Murskimi čolnarji ob obrežju reke Muri pri dokležovskem mostu pri privezu čolnov Šibje - v starih zgodovinskih zapisih se je to območje ob reki Muri imenovalo Sigert, kar pomeni v madžarskem prevodu otok, na pobudo člana društva Nikolaj Szepessiy iz Beltincev postavilo obeležje, ki je posvečeno sv. Nikolaju, ki je zavetnik čolnarjev, brodarjev, mlinarjev, mornarjev, popotnikov, proti vodnim nevarnostim in v stiski na vodi.

Obeležje je bilo narejeno v Beli Krajni in je narejeno iz hrastovega lesa, kjer je tudi mursko kamenje, veriga od broda in druge značilnosti in zanimivosti rekle Mure. Pri postaviti obeležja so s prostovoljnim delom pomagali člani društva, kajti poslej jih bo sveti Nikolaj še bolj čuval in varoval spustov po valovih reke Mure. Gre za novo turistično zanimivost beltinske občine, kajti poslej si bo to enkratno obeležje postavljeno v čast sv. Nikolaju ogledalo veliko turistov, izletnikov in popotnikov. Obeležje je tudi postavljeno vsem, ki so povezani z vodo, narejeno iz naravnega materiala in iz kovin, ki simbolizira reko Muro, brodove in mline in življenje na njej.

Slovesnosti v nedeljo, 16. oktobra ob odkritju in blagoslovu se je udeležilo veliko število članov društva in ostalih ljubiteljev reke Mure in narave od blizu in daleč. O pomenu postavitve obeležja sv. Nikolaju je zbranim spregovoril predsednik Društva čolnarjev Dokležovje Marko Žižek. Za popestritev pa so z ubranim petjem veselih zvokov ob Muri zapeli moški pevski zbor Dokležovje. Blagoslov obeležja je opravil član društva in bivši župnik v župniji Dokležovje, sedaj upokojeni duhovni pomočnik v župniji Cerknica Anton Horvat, ki se je vsem zahvalil, da so s skupnimi močnimi ob reki Muri postavili obeležje posvečeno čolnarjem sv. Nikolaju.


Več v Kultura in izobraževanje