Čipkarska razstava v Veržeju predstavlja tradicionalno in sodobno idrijsko čipko v izdelkih čipkarske šole Idrija

Čipkarska razstava v rokodelskem Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju obiskovalca popelje v svet prekrižanih in posukanih niti

Jože Žerdin, sreda, 19. oktober 2016 ob 12:36
Čipkarska razstava v Veržeju

Čipkarska razstava v Veržeju

V Puščenjakovi dvorani Rokodelskega centra domače in umetnostne obrti v Veržeju se na razstavi z bogatimi izdelki klekljanja predstavlja Čipkarska šola Idrija, ki je bila ustanovljena davnega leta 1876 in je največja in najstarejša čipkarska šola na svetu, ki od svoje ustanovitve deluje neprekinjeno. Šola letos obeležuje 140 let neprekinjenega delovanja, prvi pisni viri o klekljanju v Idriji pa sodijo v konec 17. stoletja.

V Čipkarski šoli si svoje znanje in rokodelskih veščinah klekljanja nabirajo svoje znanje številni obiskovalci in udeleženci izobraževanj za otroke, mladino in odrasle, kjer med drugim v šoli učijo in ozaveščajo o pomenu ohranjanja klekljarskega znanja in s tem idrijske čipke, ki je pomemben del slovenske žive kulturne dediščine. V Čipkarski šoli Idrija se letno izobražuje okoli 400 otrok in mladih ter preko 150 odraslih v sicer v različnih programih za učenje klekljanja idrijske čipke. V Čipkarski šoli Idrija učijo klekljati otroke, mlade in odrasle, pri čemer ohranjajo veščine klekljanja idrijske čipke, ki je registrirana živa kulturna dediščina, kjer izpod rok udeležencev šole nastajajo različni čipkarski izdelki. Čipke so lahko šivane, kvačkane, pletene ali klekljane.

V Idriji izdelujejo klekljane čipke, pri čemer so del teh čipk na ogled postavili v Veržeju. Ime so dobile po posebno oblikovanih lesenih palčkih, imenovanih klekeljni, na katerih je navit sukanec za izdelavo čipk. Najstarejši zapisi o idrijskih klekljaricah segajo v 17. stoletje, saj se je tako klekljarsko znanje v glavnem širilo kot izročilo iz roda v rod leta 1876, pa je bila v Idriji ustavljena samostojna Čipkarska šola, ki od takrat dalje deluje neprekinjeno. Danes Čipkarska šola Idrija deluje v okviru Gimnazije Jurija Vege Idrija. Glede na ciljne skupine šola nudi različne vrste izobraževanj, kot je Čipkarska šola za otroke in mladino, Čipkarska šola za odrasle, tečaji in delavnice klekljanja, izobraževanje učiteljic klekljanja in poklicna kvalifikacija čipkar/čipkarica.

Kot nam je povedala Metka Fortuna, vodja Čipkarske šole Idrija, so v Veržej v Puščenjakovo rokodelsko razstavo iz Idrije prinesli le delček bogatih izdelkov, kajti obiskovalca razstava popelje v svet prekrižanih in posukanih niti, iz katerih nastajajo izdelki, v katerih je med drugim združeno veliko znanja, ustvarjalnosti, potrpljenja, časa in prijetnega druženja ob klekljarskih blazinah. V Veržeju so na ogled postavljeni izdelki učencev Čipkarske šole, ki obiskujejo program za otroke in mladino, ki jih izdelujejo v svojem prostem času, sicer dvakrat uro in pol na teden. Drugi del razstave pa prikazuje izdelke, ki so nastali v izobraževanjih za odrasle, ki so jih izdelale odrasle učenke šole, ali pa v različnih mednarodnih projektih, ki so jih na šoli izvajali. Tudi tretji del razstave je zelo bogat, saj obsega modne kreacije s sodobno idrijsko čipko, v različnih barvah in z različnimi materiali. Na ogled so tudi postavljene vabljive fotografije modne kreacije Ledolomilka, ki je nastala v zadnjem mednarodnem projektu in fotografije učenke šole Neje Mravlja, ki se je izvajal pod okriljem Zavoda vse bo v redu, Zavarovalnice Triglav. Obiskovalci pa so si lahko v živo ogledali izdelovanje idrijske čipke – klekljanja, katero je prikazala Metka Fortuna.


Več v Kultura in izobraževanje