Martinovali so tudi pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Turistično društvo je obudilo stari slovenski praznik

Branko Košti, sobota, 12. november 2016 ob 20:50
Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Martinovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Po večletnem premoru so v turističnem društvu Sv. Jurij ob Ščavnici, sklenili obuditi stari slovenski praznik – martinovanje.

Martinovanje, katerega so, skupaj z ostalimi društvi in ob podpori občine Sv. Jurij ob Ščavnici, načrtovali v petek, 11. novembra, na ploščadi pred KUS, so zaradi močnega dežja in mraza, morali prestaviti v avlo, kar pa ni zmotilo obiskovalcev, ki so se v lepem številu družili, še zadnjič okušali letošnji mošt in uživali ob kulturnem programu, katerega so pripravili jürjovški godbeniki, plesalci Folklornega društva Sv. Jurij in mlada domača pesnica Monika Čuš.

Po pozdravnih nagovorih predsednika TD Janeza Mira in župana Miroslava Petroviča, je mošt v vino krstil domači župnik Boštjan Ošlaj, kateri je ob koncu obreda vsem navzočim sporočil žalostno novico, da je v farovški kleti zalotil vlomilce, kateri so ukradli ves mošt. Čeprav se je večina navzočih zavedala, da je bil tudi v njihovih kleteh nepovabljen gost, ki se je polastil njihovega mošta, se jim ni mudilo domov. Raje so nazdravljali z mladim vinom in uživali dobrote iz kmečkih peči in iz kmečke tünke, za prijetnejše vzdušje pa je zaigral harmonikar.


Več v Kultura in izobraževanje