14 tisoč obiskovalcev ni zmotil dež in nizke temperature

Vse do večernih ur so se obiskovalci lahko sprehodili med 64 stojnicami, ki so vabile z moštom, mladim vinom, domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev

Prlekija-on.net, torek, 15. november 2016 ob 08:38
33. Martinovanje v Mariboru, foto: MP Produkcija

33. Martinovanje v Mariboru, foto: MP Produkcija

S 33. Martinovanjem se je v Mariboru uspešno zaključil 16. Festival Stare trte, ki je letos potekal od 2. oktobra do 11. novembra. Tradicionalno Martinovanje, v organizaciji Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, je tekom celega dne na trg privabilo 14.000 obiskovalcev, ki jih niso zmotile ne dežne kaplje in ne nizke temperature.

Mariborsko martinovanje na Trgu Leona Štuklja in Ulici Škofa Maksimiljana Držečnika je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji z bogatim kulturno-zabavnim programom in domačo vinsko-kulinarično ponudbo. Tradicionalno martinovanje se je pričelo ob 11. uri in 11 minut, nastopili pa so Skupina Gadi, Ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti in Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci. Za tradicionalno zahvalo jeseni in svečani krst mošta so poskrbeli Malečniški brači, Akademska folklorna skupina Študent, 10. Mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek, gospodar trte, župan dr. Andrej Fištravec. Vse do večernih ur so se obiskovalci lahko sprehodili med 64 stojnicami, ki so vabile z moštom, mladim vinom, domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev.

Letos je komunalno podjetje Snaga d.o.o. pričelo čistiti prireditveni prostor ob 5. uri zjutraj. Pri čiščenju so uporabili smetarsko vozilo, poltovorno vozilo, strojni pometalni stroj, trg so na koncu tudi oprali. Pri čiščenju je sodelovala 20-članska ekipa. Na trgu so nabrali 3300 kg odpadkov, kar je manj kot lani, ko so zbrali 4320 kg.

Na prireditvi so se prav tako uporabljali povratni kozarci; v uporabi je bilo 13.200 kozarcev, 3000 so jih obiskovalci odnesli s seboj.

V Zavodu za turizem Maribor – Pohorje ocenjujejo letošnji Festival Stare trte kot zelo uspešen, saj se je v času Festivala zvrstilo več kot 70 dogodkov, osrednje prizorišče in stičišče pa je bilo letos prvič pred Hišo Stare trte na Lentu. Letošnje leto je bilo za nekatere vinogradnike zelo zahtevno zaradi spomladanske pozebe in toče, jesenske prireditve pa je spremljalo muhasto vreme, a številni obiskovalci so kljub temu obiskali Festival Stare trte, posvečen najstarejši trti na svetu. Sicer pa so organizatorji z mislimi že pri 17. Festivalu Stare trte, ki bo drugo leto potekal od 1. 10. do 11. 11. 2017.


Več v Družabno