Otroci po vsej Sloveniji zapeli Slakovega Čebelarja

Ob dnevu slovenske hrane je ob 10. uri na skoraj 400 slovenskih šolah in vrtcih skupaj zapelo preko 35 tisoč pevcev pesem Lojzeta Slaka - Čebelar, tudi v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 18. november 2016 ob 14:54
Tradicionalni slovenski zajtrk v Ljutomeru

Tradicionalni slovenski zajtrk v Ljutomeru

V petek, 18. novembra, je po vsej Sloveniji potekal šesti tradicionalni slovenski zajtrk in peti dan slovenske hrane. Hkrati mineva tudi deset let od prvega medenega zajtrka, ki se je na šolah in v vrtcih začel izvajati na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in iz katerega se je nato tudi rodil tradicionalni slovenski zajtrk.

Pristojne institucije želijo s to akcijo predvsem otroke spodbuditi k zdravi prehrani in uživanju lokalne hrane. Otroci so ob tem v vrtcih in šolah v petek zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolka, ki so jih zagotovili predvsem lokalni pridelovalci.

Letos je kot novost v petek ob 10. uri na skoraj 400 slovenskih šolah in vrtcih skupaj zapelo preko 35 tisoč pevcev pesem Lojzeta Slaka - Čebelar. Zapeli so jo tudi otroci na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, kjer so se jim med drugim pridružili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik Čebelarske zveze Ljutomer Branko Bratinščak, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, v Ljutomeru pa smo imeli tudi to čast, da se je dogodka udeležila Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič, ki prihaja iz naših krajev.

V telovadnici šole, kjer je potekala prireditev, so otroci pripravili še krajši kulturni program, z recitacijami in petjem pesmi, zaigral je tudi harmonikar. Predsednik Čebelarske zveze Ljutomer Branko Bratinščak, je ob tem podelil tudi zahvale ČZS za deset let sodelovanja pri izvedbi medenega zajtrka. Zahvalo je v imenu OŠ Ivana Cankarja Ljutomer prevzela ravnateljica Darja Kosič Auer, zahvalo pa je prejela tudi dosedanja mentorica čebelarskega krožka na OŠ, Nada Mesarič. Letos je krožek prevzela Irena Tibaut.

Številni pozitivni učinki projekta
Zgodba o medenem zajtrku se je pričela pred desetimi leti, projekt pa je imel številne pozitivne učinke, med drugim se je po šolah povečalo število čebelarskih krožkov s 60 na 170, porabo medu so čebelarji povečali za skoraj 100 odstotkov, projekt prinaša tudi pozitivne učinke pri večjem naročanju lokalne hrane v javne zavode, v zadnjih letih pa prerašča tudi slovenske meje, saj nas posnemajo že v Avstriji, na Češkem in Madžarskem, prav tako pa tradicionalni slovenski zajtrk pripravijo slovenska veleposlaništva po svetu.

Slovenski čebelarji so v desetih letih od prvega medenega zajtrka šolam in vrtcem podarili več kot 10 ton medu.


Več v Kultura in izobraževanje