Razstava kolektivnega dela likovnikov iz Svetega Jurija ob Ščavnici

Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta

Branko Košti, torek, 22. november 2016 ob 14:40
Razstava kolektivnega dela likovnikov

Razstava kolektivnega dela likovnikov

Od sobote, 19. novembra, je v avli KUS v Sv. Juriju ob Ščavnici na ogled razstava kolektivnega dela članov LD Sv. Jurij, nastalega na kolektivni delavnici pod naslovom Kolektivna intimnost/ Od risbe do objekta.

Delavnico, ki se je odvijala v petek, 18. novembra, je vodila akademska slikarka Aleksandra Fekonja iz Gornje Radgone, katera je v uvodnem delu otvoritve o izvedenem projektu povedala: »Risba je zelo enostaven pojem, vsi znamo risati ali pa se vsaj podpisati. Ampak, koliko je lahko risba zelo posplošena, enostavna, črta ni tako enostavna, ko odraža naša najgloblja čustva, misli in so odraz naše osebnosti oziroma vsakega posameznika. To vidim tudi po podpisih in kakšne znanosti delajo vse iz črt. Mi tukaj nismo delali znanosti, ampak umetnost, kolektivno umetnost, kar je pa nasprotje intimnosti in sicer je šlo zato, da smo delali izven ustaljenih formatov, na zelo velike formate, tako da nismo imeli pregleda nad tem, kar delamo. Nekateri so si tudi zavezali oči, delali smo tudi v temi, kar nam sicer ni v celoti uspelo. Šlo je zato, da nimamo nadzora, da smo spontani, tukaj se je dogajalo marsikaj, tudi boj egov, ker risbe, ti veliki formati, niso last enega oz. rezultat enega umetnika ampak nas vseh. Risali smo tako, postopek je bil takšen, da je vsak risal kakor je hotel, sproti smo uničevali izdelke ali črte nekoga drugega in tako naprej. Bilo je zanimivo, predsednik je uredil tudi glasbo, brez katere ne vem, kako bi šlo«.

Predsednik Likovnega društva Sv. Jurij Zdravko Patty se je zahvalil za prijetno in prisrčno vzdušje. »Vsi sodelujoči so bili navdušeni, moramo še kdaj ponoviti nekaj podobnega, mogoče z barvami, na kakšen drug način. Zdaj smo se prvič lotili te risbe in mislim da je zelo uspelo«, so bile besede predsednika, s katerimi je odprl razstavo, katera bo v avli KUS na ogled do konca letošnjega leta.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje