Na Osterčevem trgu v Veržeju so postavljene orientalske Betlehemske jaslice

Maketo jaslic je izdelal slikarski umetnik Jože Osterc iz Veržeja

Prlekija-on.net, petek, 23. december 2016 ob 08:15
Orientalske jaslice v Veržeju

Orientalske jaslice v Veržeju

Nekaj dni pred svetim večerom so se člani Turističnega društva Veržej odločili in na obnovljenem trgu Slavka Osterca v parku pri križnem znamenju postavili prve orientalske Betlehemske jaslice v župniji Veržej. Idejo o postavitvi jaslic je zasnoval slikarski umetnik Jože Osterc iz Veržeja, sicer člani Turističnega društva Veržej, ki je v svojem priročnem ateljeju najprej izdelal in pobarval like maket orientalskih Betlehemskih jaslic s sveto družino Jožefom, Marijo in malim Jezuščkom, angela Gabriela, ovčke in druge živali, ki so bile izdelane po svetopisemskem izročilu, prav v taki podobi in zamisli, kot se je pred 2000 leti v mestu Betlehem rodil Božji odrešenik Jezus Kristus.

Pri sami postavitvi prvih orientalskih Betlehemskih jaslic in hlevčka, ki je pokrit s trstiko, so sodelovali člani Turističnega društva Veržej. Sicer pa so vsi liki, ki so postavljeni v jaslicah na prostem narejeni kot makete, kjer ne manjka tudi hlev s senom za živali. Skratka umetnik Jože Osterc je hotel na svojevrstni način predstaviti orientalske Betlehemske jaslice, kar mu je tudi uspelo. Ob jaslicah so postavljene tudi palme, ki ponazarjajo mesto, kjer se je rodil Jezus. Vsak obiskovalec, ki se ustavi ob jaslicah na trgu Slavka Osterca spozna nekaj novega na področju postavitve jaslic in ga čas popelje 2000 let nazaj.

Jaslice so na ogled od nedelje, 18. decembra, ko so se verniki po drugi nedeljski maši zbrali ob jaslicah. Navzoč je bil tudi domači župnik Jože Brečko, ki je pohvalil člane Turističnega društva za izvirno zamisel in postavitev jaslic. O pomenu postavitve jaslic je spregovoril predsednik Turističnega društva Veržej Damjan Borko, ki je pohvalil slikarskega umetnika Jožeta Osterca, da si je upal iti v tako zahteven projekt prve postavitve orientalskih Betlehemskih jaslic. Za to priložnost je nekaj cerkvenih pesmi zapel pevski zbor iz Veržeja. V tednu pred božičem pa so bili na duhovnih vajah v Salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju slovenski bogoslovci, ki so si prav tako ogledali jaslice.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje