Ob prazniku sv. Štefana so v Veržeju blagoslovili konje

Na blagoslovu se je zbralo veliko število vernikov župnije Veržej in od drugod, ki imajo radi konje in se zavedajo, kaj pomeni konj v tem delu Prlekije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. december 2016 ob 23:08
Blagoslov konjev v Veržeju

Blagoslov konjev v Veržeju

Že po tradiciji na god svetega Štefana, ki je zavetnik konj v občini in župniji Veržej že vrsto let pripravljajo blagoslov konj. Osrednji dogodek ob blagoslovitvi konj je bil v ponedeljek, 26. decembra na god sv. Štefana in dneva samostojnosti države Slovenije, katerega so pripravili rejci konjev iz Veržeja in okolice, občina Veržej in župnija Veržej. Rejci konj so svoje plemenite živali na blagoslov pripeljali iz svojih hlevov, predvsem z namenom, da bodo ob blagoslovu konji bolj zdravi in vihri na kasaških dirkah.

Blagoslov konj je potekal na zelenici ob župnijski cerkvi sv. Mihaela. Na blagoslovu se je zbralo veliko število vernikov župnije Veržej in od drugod, ki imajo radi konje in se zavedajo, kaj pomeni konj v tem delu Prlekije na Murskem polju, ko je nekoč bil glavna delovna sila na polju, sedaj pa se konji ne uporabljajo več na poljih, ampak za šport in kasaške dirke, saj so to večinoma konji kasači. Na blagoslov je prišlo kar nekaj konj od tega celo dvovprega s katero so domačega župnika Jožeta Brečka pripeljali in kateri je opravil blagoslov konj.

V imenu rejcev in občine Veržej je zbrane nagovoril župan občine Veržej Slavko Petovar. V času srečanja rejcev konj in ostalih obiskovalcev je nekaj skladb zaigrala godba na pihala iz Ljutomera. Po srečanju so gospodinje iz župnije Veržej vse zbrane pogostile z domačimi klobasami, prleškimi jedmi, kuhanim vinom in letos še posebno veržejsko specialiteto - drobnjakovo juho.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje