Radenci: Dedek Mraz je poskrbel za vitamine

Tretji dobri mož decembra obiskal mlade na drsališču

Filip Matko Ficko, petek, 30. december 2016 ob 20:41
Velike snežinke ob dedku Mrazu

Velike snežinke ob dedku Mrazu

Dedka Mraza že lar precej časa poznamo tudi na Slovenskem, čeprav nekateri menijo, da prihaja iz Rusije. Vendar naš dedek Mraz, skupaj z babico Zimo, domuje v Kekčevi deželi pod našim očakom Triglavom in z njim ne prihajajo le jeleni, pač pa tudi druge gozdne živali ter značilne osebe iz Vandotovih povesti o Kekcu: Kekec, Mojca, Rožle, Tinkara, teta Pehta in hudobni Bedanec, pa prijazna Kosobrin ter Brincelj, kot tudi očak Vitranc. Občasno so v njegovem spremstvu še snežinke, pa dobre vile in škratje oziroma palčki.

Prav slednji, palček Radin, je na montažnem umetnem drsališču pri Zdravilnem vrelcu Zdravilišča Radenci, predzadnji popoldan v decembru mladež spodbujal k drsalnemu veselju na ledu ter obljubljal obisk dedka Mraza. Slednji je res prišel med mladež nekaj po 17. uri ter v svojem košu prinesel vitamine: pomaranče ! Veliko mladih, pa tudi manj mladih, se je želelo fotografirati s tretjim dobrim možem meseca decembra, ki je po Miklavžu in Božičku razveselil vse s svojimi darili. Ker je leto naokoli, bliža se naslednjih ducat mesecev leta 2017, se naj ob tem spomnimo pesmice Manka Golarja »Meseci«:

Januar se k topli peči stiska,
februar že iz kožuha gleda,
marec s prvim cvetjem se odeva,
joče se april, da vsem preseda.
V maju slišimo nad poljem ptico,
junij deci s češnjami postreže,
julij s soncem pozlati pšenico,
v malho še avgust po hruške seže.
Jabolk nam september v koš nasuje,
sladko vino v kad oktober lije,
škornje že november si obuje,
a december (dedek Mraz) v kožuh se zavije.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno