Po 30 letih je PGD Odranci bogatejše za novo motorno brizgalno

Lepo praznično darilo se bo prav gotovo zapisalo z zlatimi črkami v društveno kroniko

Prlekija-on.net, nedelja, 1. januar 2017 ob 18:281
PGD Odranci z novo motorno brizgalno

PGD Odranci z novo motorno brizgalno

Gasilcem gasilskega društva Odranci se je po nekaj letih prizadevanj v teh prazničnih dneh uresničila dolgoletna želja po novi gasilski pridobitvi, saj je društvo na svečanem dogodku prevzelo novo motorno brizgalno znamke Johstadt narejeno v Nemčiji in preko posredniškega podjetja Gallus – gasilska oprema in gasilni aparati iz Šentjerneja je bilo dostavljeno gasilskemu društvo Odranci.

Potreba po novi motorni brizgalni se je začutila pred dvema letoma, ko so bile v Prekmurju in v Odrancih in njeni okolici velike poplave, ko stara motorna brizgalna ni bila kos prečrpavanju velikih količin vode iz stanovanjskih objektov. V projektu nakupa nove motorne brizgalne so svoj mošnjiček odprli gasilci iz društvene blagajne, večji del sredstev pri nakupu pa je primaknila občina Odranci. Kot je ob prevzemu in predstavitvi nove motorne brizgalne povedal župan občine Odranci Ivan Markoja bodo poslej z novo gasilsko pridobitvijo krajani Odrancev bolj varno in mirno spali, kajti nova motorna brizgalna ima zmogljivost prečrpavanja 1500 litrov vode na minuto, ob morebitni intervenciji ali v primeru požara.

Sicer pa je nova motorna brizgalna za gasilsko društvo velika pridobitev, kajti uporabljala se bo za trodelni napad ob raznih intervencijah, na športno gasilskih usposabljanjih, na vajah in gasilskih tekmovanjih. Nameščena bo v gasilskem vozilu. Sedaj čaka društvo usposabljanje in rokovanje z motorno brizgalno, za kar bo zadolžen gasilski tim desetih izobraženih strojnikov gasilskega društva Odranci. Nad novo pridobitvijo sta bila zadovoljna tudi predsednik društva Damjan Kikel in poveljnik društva Bojan Raduha, ki sta domačim gasilcem in gasilcem iz Gasilske zveze Beltinci podrobneje predstavila motorno brizgalno in njeno delovanje.

Gre za sodobno gasilsko brizgalno, ki je najsodobnejša v Gasilski zvezi Beltinci. Gre za brizgalno, kjer je nameščen dvotaktni motor, dva B izliva vode, uporabljala se bo tudi v nočnem času, saj je na njej nameščena luč za osvetlitev. K motorni brizgalni še sodijo nove A cevi s sesalnim vodom, B cevi in C cevi, ročnik, trojak, sesalna in ventilna vrv. Skratka lepo praznično darilo se bo prav gotovo zapisalo z zlatimi črkami v društveno kroniko gasilskega društva Odranci. Ob tej priložnosti so gasilci gasilskega društva Odranci krajanom in ostalim gostom gasilcem na demonstracijski način v praksi prikazali delovanje nove motorne brizgalne ob razlitju večje količine vode.

Jože Žerdin

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje